Održan protest dela opozicije u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2018, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan protest dela opozicije u Beogradu

Protest na koji je pozvao deo opozicije okupljen u Savezu za Srbiju održan je večeras u Beogradu, a učesnici su se okupili ispred Filozofskog fakulteta, odakle su krenuli u protestnu šetnju.

Protest nazvan "Stop krvavim košuljama" organizovan je, kako je najavljeno, zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih saradnika.

Osnivač Saveza za Srbiju Dragan Đilas uoči skupa je rekao za Blic da to nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politički, već građanski protest protiv nasilja.

On i Borko Stefanović predvodili su kolonu demonstranata, odmah iza transparenta na kojem je ispisan naziv protesta.

Tri protesta

U Beogradu su se večeras ukrstili putevi tri protesta - opozicionog, Saveza za Srbiju, Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i protestne litije zbog potapanja manastira Valjevska Gračanica.

Učesnike protestne šetnje u organizaciji Saveza za Srbiju put je vodio pored Skupštine Srbije, gde je u isto vreme predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Sima Spasić protestovao protiv Saveza za Srbiju.

Spasić je rekao da je Savez za Srbiju zlo za Srbiju, a da je dosovski režim zavio u crno porodice otetih Srba na KiM i oslobodio 2.108 albanskih terorista i zločinaca iz srpskih zatvora.

"Dosovski režim je hapsio srpske generale i prodao ih Haškom tribunalu i stvorio lažnu državu Kosovo", rekao je Spasić, a na "zidu plača" ispred parlamenta postavio natpis "Dosovski režim potpisao smrtnu presudu kidnapovanim Srbima".

Iz protestne kolone Spasiću su dobacivali, a u jednom trenutku i gađali plastičnom flašom, ali ga nisu pogodili, te nije došlo do težih incidenata.

U Takovskoj ulici, učesnici protesta zbog napada na Borka Stefanovića susreli su se sa grupom koja već mesecima, svake subote, protestuje zbog potapanja manastira Valjevska Gračanica.

Vernike su propustili a zatim se zaustavili i ispred zgrade javnog servisa uzvikivali "ua", kao i "av, av".

Policija reguliše saobraćaj koji normalno funkcioniše u širem centru grada, a do prekida dolazi samo dok prolazi kolona.

Nešto kasnije, tokom šetnje, priključio im se i Boško Obradović.

Okupljenima se pre početka šetnje obratio glumac Branislav Trifunović koji je rekao da je dobro da su na protestu, a ne na tviteru, fejbuku, jer se "borba ne može voditi samo palcem, nego grlom, nogama, urlanjem na vlast".

Opoziciji je poručio da građani "imaju spremne motke" ako, kada dođu na vlast, dozvole bilo kome od pripadnika aktuelne vlasti da se vrati u neku fotelju.

Mirjana Karanović i Duško Vujošević nisu se obratili, iako je tako ranije najavljeno.

DSS je ranije danas rekao da se ne pridružuje protestu, jer je Karanović često iznosila antisrpske stavove.

Na protestu su potpredsednici Narodne stranke Nikola Jovanović i Miroslav Aleksić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik DS Zoran Lutovac, funkcioner DS Radoslav Milojičić Kena, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, glumac Nikola Kojo, Rada Trajković, bivši predsednik DS Bojan Pajtić...

Protestna šetnja išla je pored Skupštine Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije, pa nazad, Makedonskom ulicom, do Trga republike.

Nije bilo stranačkih obeležja, a građani su nosili transparente "Neonaci Naprednjaci",

"Majo, Marijane", "Svom snagom u glavu", "Zašto ćutiš Evropo"...

Pojedini učesnici duvali su u pištaljke.

Na kraju šetnje, jedna devojka obratila se prisutnima i proglasila okupljanje završenim.

"Hvala što smo se okupili, pratite nas na društvenim mrežama, jedinom mestu gde nas nisu cenzurisali", poručila je ona.

Boško Obradović se obratio novinarima, ocenom da je "ovo samo početak".

Borko Stefanović i još dvojica stranačkih kolega napadnuti su 23. novembra u Kruševcu pred tribinu Saveza za Srbiju.

Veoma brzo uhapšeni su, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, osumnjičeni za napad, inače trojica Kruševljana.

Stefanović: Dok nema nasilja neka se okuplja ko hoće

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je povodom skupa dela opozicije, da su širene lažne vesti da vlast sprema provokacije i istakao da na ulicama nigde nema policije.

"Dogod nema nasilja nek se okuplja ko kako hoće. Neka šetaju, vređaju, nema bilo kakve negativne reakcije prema njima, niti ih ko sprečava, niti ima policije, ni kordona, a ni suzavca, sve ono što su oni radili", rekao je Stefanović za TV Pink.

On je istakao da nema nijednog uniformisanog policajca na ulicama tamo gde se oni nalaze, kao ni saobraćajca.

"Nema potrebe da to radimo. Nismo mi oni. Kad su oni bili tad su bili vodeni topovi, tad je bio suzavac. Tad niste mogli da se okupite da policija nekog ne tuče ili poliva vodom usred zime", rekao je Stefanović.

Pet godina, kako je dodao, vlada potpuni mir i policija nikoga nije udarila, a oni, kako je rekao, "prave alibi da bi pokrili svoju priču o nasilju i izmišljaju".

Stefanović se osvrnuo na navode organizatora skupa o broju učesnika, ocenjujući da oni ne smeju da kažu broj, pa zato kažu da je bio ispunjen ceo plato ispred Filozofskog fakulteta.

Stefanović je dodao da se zna koliki je plato ispred Filozofskog fakulteta i zaključio da prema policijskim procenama, ako po kvadratnom metru može da stane tri čoveka, ovde može da ima između 1.500 i 1.600 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Protest opozicije u Beogradu

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2018

BEOGRAD - Protest na koji je pozvao deo opozicije okupljen u Savezu za Srbiju održava se večeras u Beogradu, a učesnici su se okupili ispred Filozofskog fakulteta, odakle su krenuli u protestnu šetnju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.