Održan pomen Oliveru Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2020, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan pomen Oliveru Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici

Na dvogodišnjicu atentata na Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, Kseniji Božović i drugim stranačkim kolegama GI SDP, po prvi put, su se u davanju počasti Ivanoviću, ispred prostorija ove inicijative gde je i ubijen, pridružili i članovi Srpske liste, javlja KoSSev.

Božović je poručila da "pravi ubica mora da odgovara", dok Goran Rakić, predsednik Srpske liste i protivkandidat Olivera Ivanovića u dva izborna ciklusa za gradonačelnika Severne Mitrovice, najavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će uputiti zahtev za sprovođenje međunarodne istrage o ubistvu Ivanovića.

"I dalje pitanje bez odgovora, ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića? Ja mogu samo sa ovog mesta danas, posle dve godine da poručim da ćemo svi zajedno raditi na tome da se to ubistvo rasvetli i pravi nalogodavci i prave ubice se izvedu pred lice pravde", rekla je Božović dodajući da su istu vrstu poruke dobili jutros i od Vlade Srbije.

Božović je kritikovala optužnicu za ubistvo Ivanovića kosovskog Specijalnog tužilaštva koja je ubrzo po objavljivanju, izmenjena.

"Ova optužnica koja je doneta, pa ova druga, naknadno, govori samo o institucijama Kosova, njihovom radu, a videli smo kako je protekao prvi dan suđenja", rekla je Božović dodajući da će Silvana Arsović, jedna od okrivljenih i bivša sekretarica Ivanovića "dokazati svoju nevinost".

Srpska lista, koja je, zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju vodila snažnu antikampanju protiv Ivanovića i 2013. i 2017. označavajući ga kao izdajnika srpskih interesa i razbijača srpskog jedinstva, po prvi put se danas pojavila na mestu ubistva Ivanovića, ističe KoSSev.

Predsednik Srpske liste, gradonačelnik Severne Mitrovice i Ivanovićev dugogodišnji politički protivnik, Goran Rakić, obratio se medijima, sa pozivom prištinskim institucijama da što pre razreše slučaj ubistva Ivanovića, ali poziv je uputio i međunarodnoj zajednici.

"Ovo što smo zadnje mogli da čujemo, kada su optužili najbližeg saradnika, sekretaricu Olivera Ivanovića, ukazuje na to u kojem pravcu ide ova istraga. Nećemo odustati od traženja pravde i već koliko danas, poslaćemo pismo na sve adrese, pismo međunarodnoj zajednici da se i ona uključi, da pošalju svoj istražni tim i da pomognu Prištini, ako već ona nije u stanju da otkrije", rekao je Rakić.

Na pomen Ivanoviću došli su i potpredsednik kosovske skupštine, Slavko Simić, poslanici Jasmina Dedić, Ivan Todosijević, Verica Ćeranić, Miljana Nikolić, ali i gradonačelnik Leposavića Zoran Todić i predsedavajući SO Zubin Potok, Nemanja Jakšić.

Prijatelji Olivera Ivanovića: Još dugo se neće pojaviti neko kao on

Prijatelji Olivera Ivanovića kažu da se još dugo neće pojaviti neko kao on, a ni vreme koje protiče neće, navode, moći da im umanji tugu.

Više od četiri decenije advokat Ljubomir Pantović poznavao je i drugovao sa ubijenim Oliverom, a kako kaže za Kosovo Onlajn, gubitak prijatelja teško mu je pao, a isti bol je prisutan i nakon dve godine od tog zločina.

Uveren je da većina deli njegovo mišljenje da je ubistvo Olivera Ivanovića veliki gubitak za srpski narod, posebno za one koji žive na Kosovu i da će mnogo godina proći dok se na ovim prostorima pojavi čovek tog kapaciteta, energije i sposobnosti koju je imao Oliver.

"Ko je iole poznavao Olivera Ivanovića i situaciju na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, od 1999. godine pa na ovamo, svestan je da je to ogroman i nenadoknadiv gubitak i mislim da mi u skorije vreme nećemo imati političara i čoveka tog kapaciteta i tih sposobnosti. Još mnogo vode će proteći Ibrom dok se ne rodi neko ko će biti dostojna zamena Oliveru Ivanoviću", rekao je Pantović.

On ističe da je posebno tužno to što ni posle dve godine nisu pronađeni izvršioci i nalogodavci ovog ubistva i podseća da su obećanja nedugo posle ubistva bila da će se vrlo brzo saznati ko je izvršio i po čijem nalogu ovaj zločin, ali je to i do danas ostalo samo obećanje.

Pantović smatra da je nedavno podizanje optužnice protiv šestoro Srba osumnjičenih za pomaganje u izvršenju zločina nedovoljno i da postoji opasnost da se pravosudni organi na Kosovu zadovolje time što će da optuže nekoliko ljudi za pomaganje u tom delu.

"Ne sme da se stane na tome i istraga mora da se vodi ozbiljno, a ne kao do sada i ne sme se stati u istraživanju tog zločina i naporima da se pronađu kako ubice, tako i nalogodavci tog ubistva", rekao je Pantović.

Na mestu gde je sa šest hitaca u leđa ubijen Oliver Ivanović, nalazi se spomen ploča, a u prostorijama koje vode do njegovog radnog mesta i dalje se nalaze plakate sa njegovim likom, štampane tokom izborne kampanje za lokalne izbore, ali i one sa kojih se traži pravde tokom suđenja koje je sproveo Euleks.

Njegova najbliža saradnica i potpredsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović ističe da je njoj i onima koji su iskreno voleli Olivera Ivanovića svakim danom sve teže.

"Oseća se i njegov nedostatak u gradu, u razgovoru sa građanima, ne samo sa Srbima već i sa Albancima i pripadnicima ostalih zajednica, koji kažu da su u njemu imali sagovornika i prijatelja koji je uvek bio spreman za dijalog. To danas fali i proći će vreme da se ponovo pojavi neko sličan njemu na političkoj sceni", rekla je za Kosovo Onlajn Ksenija Božović.

Ona je posebno istakla aspurdnost kada je u pitanju podizanje optužnice za lica osumnjičena za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

"Umesto da istražni organi i tužilaštvo posle dve godine konačno izađu sa imenom nalogodavca i ubice, nažalost oni podižu optužnicu protiv sekretarice i iskrenog prijatelja i čoveka u kojeg je Oliver imao najveće poverenje, samim tim što joj je sve bilo povereno i imala je sa njim takoreći rodbinski odnos. Podižu optužnicu protiv žene, samohrane majke, koja se toga jutra našla na svom radnom mestu i pokušavala da mu pruži pomoć u momentu nakon što je upucan, a sumnjiče je da ona kriva i da je umešana u ubistvo", kaže Božović.

Ona dodaje da će se članovi te stranke boriti da se sazna istina o ovom zločinu i da će dokazati da je Silvana Arsović nevina.

U Hramu Svetog Save jutros je održan pomen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić: "Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića je farsa, dokazi su kontradiktorni"

Izvor: Blic, 16.Jan.2020

Građani Severne Mitrovice i članovi i simpatizeri Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" okupiće se danas u 10 sati ispred stranačkih prostorija, gde će, na mestu gde je Oliver Ivanović pre dve godine ubijen, biti obeležen dvogodišnji pomen.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.