Održan kongres mladih matematičara u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2022, 20:28

Održan kongres mladih matematičara u Novom Sadu

Više od 130 mladih matematičara iz Srbije i zemalja regiona imalo je priliku da prisustvuje drugom međunarodnom kongresu mladih matematičara održanom u Novom Sadu. Ideja organizatora je povezivanje mladih koji imaju ista ili slična interesovanja, kao i popularizovanje matamatike kao nauke.

Učesnici kongresa su mladi matematičari koji su doktorirali u poslednjih 10 godina kao i studenti doktorskih studija. U sklopu kongresa planirano je oko 100 naučnih predavanja koje će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održati naši najbolji naučnici iz te oblasti.

"Vrlo je bitno da se mladi ljudi u zemlji kao što je Srbija vide zajedno, komuniciraju i sarađuju. Oni su svi sa različitih univerziteta i ovde je prilika da razmene svoje ideje, da budu tu sa svojim mentorima, da ih pravilno uvedu u svet nauke i sveta saradnje. Bez saradnje posebno u nauci nema napretka“, rekla je docentkinja Slađana Dimitrijević sa Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

Ministarstvo prosvete se trudi da podrži sve one nadarene učenike koji žele da unaprede svoja znanja, a u prilog tome govori nova strategija razvoja obrazovanja koja će im to omogućiti.

"Oni su zaista vidljivi da su na jednoj mapi i države i svih drugih stručnih udruženja i organizacija koje mogu da im pomognu da se oni profilišu da li će se oni u budućnosti baviti isključivo matematikom kao osnovnom fudamentalnom naukom ili će ići u pravcu IT-ja ili u pravcu razvoja veštačke inteligencije“, napomenula je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

"Dakle moramo mnogo toga da uradimo da bismo sačuvali esenciju, dakle osnov, temelj bilo kakvog naučnog angažmana i u privredi, jer bez biologije, hemije, fizike, matematike, teško je zamisliti bilo koga u primenjenim istraživanjima“, kazao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof. dr Zoran Milošević.

Iako je mnogim generacijama matematika predstavljala bauk, ona je ipak nauka 21. veka i grana koja se najbrže razvija - zaključak je kongresa kao i njen značaj u razvoju veštačke inteligencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.