Održan Somborski književni festival

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2017, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan Somborski književni festival

Posle uspešnog prvog izdanja, Somborski književni festival održan je prethodnog vikenda u organizaciji Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" i njenih saradnika Tamare B. Krstić i Dragana Babića. Ni ove godine nisu izostala etablirana književna imena i dobitnici najznačajnijih nagrada za poeziju i prozu koji su se predstavili sugrađanima.

Program je obogaćen još jednim danom koji je predstavljao sponu između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg Festivala te je publika u četvrtak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u sali Dečjeg odeljenja imala priliku da pogleda dokumentarni film Šajtinac i tri priče koji je režirao Boško Milosavljević. Film se fokusira na stvaralaštvo Uglješe Šajtinca, koji se somborskoj publici predstavio prošlog maja, i osvetljava njegov prozni i dramaturški rad. Nakon projekcije, reditelj je pričao o procesu snimanja i razlozima zašto je baš taj autor postao tema njegovog filma. Uporedo sa projekcijom, u dvorištu Dečjeg odeljenja, umetnik Milan Milosavljević je naslikao mural Karla Bijelickog i tako ostavio poklon građanima Sombora.

Druge festivalske večeri upriličeno je svečano otvaranje tokom kojeg je publiku pozdravio direktor Biblioteke Vladimir Jerković kao i uredništvo Festivala. Tom prilikom dodeljena je nagrada na konkursu za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina, Aleksandru Petroviću. U glavnom programu su učestvovali pesnici Marko Tomaš, Marjan Čakarević i Zvonko Karanović koji su se predstavili čitanjem pesama te Tamara B. Krstić koja je dala okvir za razumevanje njihove poezije. Nakon toga je književni kritičar Branislav Živanović kroz razgovor sa autorima publici približio njihove poetičke odlike i stvaralačke procese.

Završne večeri publici su se predstavili prozaisti Vladimir Arsenijević, Vule Žurić i Jelena Lengold, koji više decenija stvaraju u različitim žanrovima i formama, neprestano održavajuži svoju prisutnost u našoj književnosti. Nakon uvodnog dela u kojem je kritičar Dragan Babić dao pregled njihovog opusa, autori su čitali isečke iz svojih romana i priča. U razgovoru sa Tamarom B. Krstić gosti su pričali o motivima u svojim delima, značaju nagrada i svom poližanrovskom radu. Iz perspektive organizatora festivala Krokodil, Vladimir Arsenijević je istakao značaj književnih festivala u manjim sredinama te potvrdio razloge za postojanje istih.

Drugo izdanje Somborskog književnog festivala je pokazalo neophodnost književnog okupljanja ovog tipa u našoj sredini. Interesovanje medija je dovelo do većeg broja publike i interakcije sa učesnicima po završetku programa te su posetioci podelili svoje utiske koje su autori ostavili na njih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Velika književnost u malom gradu - održan Somborski književnji festival

Izvor: 025info.rs, 22.Maj.2017

Nakon uspešnog prvog izdanja, Somborski književni festival održan je prethodnog vikenda u organizaciji Gradske biblioteke Karlo Bijelicki i njenih saradnika Tamare B. Krstić i Dragana Babića. Ni ove godine nisu izostala etablirana književna imena i dobitnici najznačajnijih nagrada za poeziju i...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.