Održan 29. Festival rusinske narodne pesme Ružin vrt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2019, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan 29. Festival rusinske narodne pesme "Ružin vrt"

U "Studiju" M Radio Novog Sada sinoć je održan 29. festival nove rusinske narodne pesme "Ružin vrt".

Festival je počeo otvaranjem izložbe 15 umetničkih radova sa Likovne kolonije "Njaradi" i promocijom knjige "Glasovi i vremena" objavljene povodom 70 godina Rusinske redakcije Radio Novog Sada.

Zatim je usledio centralni deo festivala, odnosno takmičenje 16. novih kompozicija.

Stručni žiri u sastavu Snežana Janušević Jevtić, Đura Budinski i Tatjana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beuk Laćak izabrao je pobednike Festivala.

Četiri nagrade pripale su kompoziciji "Ptice". Za tekst ove pesme nagradu je dobila je Miroslava Daždiu. Nagradu za interpretaciju iste kompozicije dobila je Sanja Divljaković,a nagradu za aranžman Ervin Malina. Pesma „Ptice" nagrađena je i nagradom za kompoziciju, a dodeljena je Tatjani Koljesar Gvojić.

Treću nagradu žirija za kompoziciju dobila je Ahneta Timko Mudri za pesmu "Drugarice".

Drugu nagrada žirija za kompoziciju dobiro je Mihajlo Budinski za pesmu "Ko to može znati".

Kad je reč o nagradi publike, prvi put u istoriji festivala "Ružin vrt" dogodilo se da dve kompozicije dobiju isti broj glasova, te je odlučeno da nagradu podele pesme "Priđi mi", za koju je tekst napisala Asja Papuga, a aranžman Miroslav Pap, u interpretaciji Aleksandre Kolbas i Miroslava Malacka i "Ko to može znati" koju je otpevao Mihajlo Budinski. On je pesmu i komponovao i zajedno sa suprugom Tatjanom Budinski Drotar napisao tekst, a aranžman je pripremio Mića Janković.

U revijalnom delu Festivala predstavljeno je 11 najslušanijih pesama za dosadašnjih 28. festivala "Ružin vrt".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.