Odmor na Ludašu za 400 dinara

Izvor: Blic, 15.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmor na Ludašu za 400 dinara

SUBOTICA - Onima koji vape za pravim odmorom u praiskonskom miru vojvođanske ravnice ovog leta neće trebati mnogo para. Takve „rajske lokacije", kako ih Subotičani nazivaju, nalaze se u neposrednoj blizini srpsko-mađarske granice, udaljene pet do 25 kilometara od centra grada.

Jedno od takvih mesta je zaštićeno jezero Tresetište, opkoljeno borovom šumom i peščano-stepskim pejzažem. Puno je kapitalnih primeraka ribe pa se na jezeru održavaju mnoga domaća i svetska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ribolovačka takmičenja. Na Tresetištu je dozvoljeno kampovanje u lepo uređenoj šumi. Čarda radi od 11 do 23 sata i u njoj se mogu dobiti riblji specijaliteti. U blizini nema kioska i prodavnica pa su kamperi prepušteni divljini.

- Sportski ribolovci mogu dobiti dnevnu dozvolu za pecanje, ali posle merenje uhvaćenu ribu moraju da vrate u jezero - kaže Antun Šarčević.

Ovakva vrsta ribolova nije obavezna na jezeru Ludaš. To je jedno od najočuvanijih jezersko-močvarnih ekosistema u stepskoj zoni Evrope. Zaštićeno je međunarodnom konvencijom, a od 1977. pod zaštitom je Ramsarske konvencije.

Oni koji dođu na Ludaš sreću se sa retkim vrstama ptica, biljaka, vodozemaca. Na obali jezera je čuvena „Sunjog čarda" (Komarac čarda) koja od 10. maja do l. oktobra radi do 22 časa i nudi jela od ribe, domaća vina i rakiju. Ovde postoji i mini bungalov gde smeštaj sa boravišnom taksom košta oko 400 dinara po osobi. Dnevna dozvola za pecanje na dozvoljenom delu jezera je 500 dinara.

Severno od jezera Ludaš odnedavno se nalazi i Vinski salaš Lajoša Čakanja, zatim atelje keramičara Stevana Andrašića. U blizini su rečica Kireči i „Guljaš čarda". Između „Ludoškog šora" i jezera Ludaš je usamljeni „Roka salaš" (Lisičiji salaš). To je stara kuća sa vrednom etnološkom zbirkom. Na salašu nema struje, ali zato ima starinskih jela i kolača iz furune.

Jugozapadno od subotičko-horgoške peščare je stogodišnja kelebijska šuma u kojoj je smešten Lovački dom. To je objekt sa pet dvokrevetnih soba i restoranom domaće kuhinje. Ležaj sa boravišnom taksom košta po osobi 2.150 dinara, bez doručka.

Ergela „Kelebija" smeštena je uz samu granicu, a pored nje je nedavno izgrađena vila „Majur".

- Imamo pedesetak ležajeva, ugostiteljski objekt sa najviše nagrada u Srbiji, bazen sa toplom vodom, teretanu, teniske terene - kaže Josip Saulić, upravnik vile „Majur".

Kamp u ergeli

Ergela „Kelebija" nudi šumske vožnje po ceni od 300 dinara.

- Početkom leta organizujemo kamp za ljubitelje jahanja i prirode. Sedmodnevni boravak u kampu, sa tri obroka i smeštajem u višekrevetnim sobama je 10.000 dinara - kaže upravnica ergele Terez Keresteš.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.