Odloženo ročište o Tozi Markoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2015, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo ročište o "Tozi Markoviću"

Iako je u zrenjaninskom Privrednom sudu za 5. mart bilo zakazano ročište na kojem su poverioci trebali da se izjasne o predloženom planu reorganizacije kikindske fabrike "Toza Marković", odlučivanje o sudbini nekada uspešne fabrike građevinskog materijala odloženo je za kraj marta – potvrdio je za RTV Dragan Božić, stečajni upravnik.

Kakva će konačna odluka poverilaca biti i da li će biti prihvaćen predloženi plan reorganizacije, nezahvalno je prognozirati, a oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 500 zaposlenih u fabrici "Toza Marković“ zabrinuto iščekuju da li će, makar uz minimalac, ostati na radnim mestima, ili će fabrika – u bankrot.

Ukupna dugovanja kikindske fabrike i obaveze na ime jemstva su oko 50 miliona evra, ali je predloženi plan reorganizacije realan i u proteklih godinu dana pokazao je finansijske efekte – naglašavaju i u većinskom, Nezavisnom sindikatu fabrike "Toza Marković".

"Plan reorganizacije podrazumeva da se dugovi vrate u narednih 10 godina, uz grejs period od godinu i po dana. To znači da bi "Toza Marković", bez većih problema mogla da vraća između 4 i 5 miliona evra godišnje, uz servisiranje redovnih obaveza, kao i u proteklih godinu dana", kaže Zoran Sredojev, predsednik Nezavisnog sindikata fabrike "Toza Marković".

U novembru prošle godine 118 radnika "Toze" dobilo je otkaz zbog, zvanično, gašenja peći za proizvodnju crepa i planiranog remonta. U fabrici najavljuju da će do kraja februara proizvodnja biti pokrenuta, a to znači da se na posao vraćaju svi koji su dobili otkaze:

"Od 118 bivših radnika, najveći broj će biti vraćen na posao. Neki su se u međuvremenu snašli, neki su odbili da se vrate na posao. U svakom slučaju, dogovor koji je postignut jesenas biće ispoštovan i odnosi se na upravo na radnike koji su tada upućeni na Nacionalnu službu za zapošljavanje", kaže Zoran Sredojev, predsednik Nezavisnog sindikata fabrike "Toza Marković".

Među onima koji su dobili otkaz je Branislav Tatić, predsednik UGS Nezavisnost u AD "Toza Marković". Bez obzira na najve o vraćanju radnika na posao, u tom Sindikatu su skeptični.

"Mi kao Sindikat nemamo pouzdane informacije jer i nismo bili u prilici da te informacije dobijemo od stečajnog upravnika. Sa našim Sindikatom i nije kontaktirao, pa ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li će proizvodni pogon proraditi ili ne", kaže Branislav Tatić, predsednik UGS Nezavisnost u AD "Toza Marković".

Predugo u kikindskoj fabrici nema investicija, ulaganja u nove mašine i tehnologiju, a pogotovo od privatizacije, kada je većinski vlasnik postala beogradska kompanija ITH.

"Ne vidim neku blistavu budućnost pred fabrikom „Toza Marković“. Samim tim što ništa u fabriku nije ni uloženo. Poslednjih 10 godina ništa značajno nije investirano, pogotovo u proizvodnju crepa. Dodatni problem je činjenica da fabrika još nije otkupila sve parcele neophodne za eksploataciju sirovina", kaže Branislav Tatić, predsednik UGS Nezavisnost u AD „Toza Marković“.

Da li će, makar uz minimalac, radnici nekada uspešne fabrike građevinskog materijala nastaviti da rade ili će još jedna kikindska fabrika otići u zaborav, trebalo bi da bude poznato u naredna dva meseca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.