Odlazak Panonskog mornara podsetio na šarm i jedinstvenost Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 20:51

Odlazak Panonskog mornara podsetio na šarm i jedinstvenost Novog Sada

Odlazak Panonskog mornara i, za mnoge, oličenja Novog Sada - Đorđa Balaševića, podsetio je građane na to da novosadske ulice, trgovi, mostovi i drugi gradski ćoškovi odišu jedinstvenošću, oslikavajući portret varoši u koju se uvek rado vraćaju.

Dok međ' nebeskim njivama Mika Antić Balaševiću opet govori da je najveći pesnik jer je uspeo da opeva stihove o Novom Sadu, a Balašević tvrdi da je jedino Mika gimnazijski bio zaljubljen u Novi Sad, mnogi se ovih dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podsećaju na to zašto vole Srpsku Atinu.

Specifičnost Novog Sada stvorila je i vrlo specifičnu ljubav prema njemu. Iako iz ugla drugih izgledaju možda ležerno dok pričaju o Novom Sadu, Novosađani ističu da je ta ljubav posebna baš zato što je drugačija. Uvek neko kupuje cveće na najstarijoj gradskoj pijaci, čeka nekoga kod katedrale, jede krempitu u Carigradu ili samo šeta kejom ili tvrđavom.

"Triva Militar u svom znamenitom delu o istoriji Novog Sada govori da je još u 19. veku ovde bio ukorenjen jedan, hajde da tako kažemo, primer nerealnog lokal patriotizma koji je zaista rađao jednu preveliku ljubav prema ovoj varoši. Kao što smo rekli, postoji mnogo većih i lepših gradova, međutim, ljudi koji su odrasli ovde, rodili se ili proveli deo svog života svakako nekako Novi Sad prihvataju kao svoj bez obzira na njegove mane i prednosti", kaže istoričar Petar Đurđev.

Đurđev ističe da upravo lokal patriotizam Novosađana utiče na to da ga drugi posete i lakše shvate šarm i humor Novog Sada.

"Meni je i dalje lično i dan danas izuzetno teško da razumem kako nekom može da se svidi Državni posao ili da razume Đorđa Balaševića ko nije rođen u Novom Sadu. Međutim, evidentno je da sve te priče nose jedne opšte ljudske vrednosti koje su prepoznate", smatra Đurđev.

I dok jedni tvrde jer Miletić večito prgav tera avete sa Trga, drugi kažu da je za svu njihovu ljubav prema Novom Sadu kriv Balašević, kao i da nijedna tvrđava ne pruža ovako čaroban pogled na jedan grad. A kada ona odluči da pusti mesec kao zmaja nad Varadinom, svi oni uglas sa ponosnom istaknu da itekako može Novi Sad da zablista i podseti se da je grad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.