Odbor za zaštitu prava Srba: Obeležavati ubistvo 1.700 Srba u Zanesovićima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2021, 06:51

Odbor za zaštitu prava Srba: Obeležavati ubistvo 1.700 Srba u Zanesovićima

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je danas institucije Republike Srpske i Srbije da se zločin u Zanesovićima unese u kalendar obeležavanja masovnih ubistava i pokolja Srba tokom Drugog svetskog rata.

Odbor navodi da se upravo obeležava 80 godina od otvaranja tog mesta kod Bugojna za masovnu egzekuciju Srba na teritoriji NDH.

Ubijeno je 1.700 Srba, a masovna ubistva počela su 21. juna 1941. godine, navodi Odbor i dodaje da su u junu i julu 1941. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Zanesovićima ubijani Srbi, najviše iz Bugojna, a dovođeni su i iz Kupresa, Duvna, Livna i Glamoča.

"Samo u jednoj noći u julu 1941. godine nad jamom u Zanasovićima ubijeno je oko 400 Srba", navodi Odbor i naglašava da je taj zločin potpuno nepoznat srpskoj javnosti kao što do pre 10 godina gotovo niko nije znao za zločin na Garavicama.

U Zanesovićima je, navode, nakon Drugog svetskog rata podignut mali spomenik, srušen 1992. godine. SUBNOR Bugojno je 2000. godine postavio ploču na kojoj je ispisano da je tu ubijeno 1.700 Srba, Jevreja muslimana Hrvata i Roma što, kako tvrde, nije istna jer su u Zanesovićima ubijani isljučivo Srbi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napad na SSSR pre 80 godina: početak najkrvavije faze rata

Izvor: Deutsche Welle, 22.Jun.2021

„Operacija Barbarosa“ – pod tim kodnim imenom Nemački rajh je pre 80 godina, 22. juna 1941, napao Sovjetski Savez. „Blickrigom“ Adolfa Hitlera na istok počela je najkrvavija faza Drugog svetskog rata.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.