Odata pošta streljanima u Kraljevu 1941. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2014, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata pošta streljanima u Kraljevu 1941. godine

U Spomen parku u Kraljevu danas je dat pomen sugrađanima koje su nemački vojnici u znak odmazde streljali u oktobru 1941. godine.

Nad njihovim humkama u Spomen-parku služen je parastos i položeni su venci.

Na današnji dan, pre 73 godine, vojnici nacističke Nemačke streljali su 2.190 stanovnika Kraljeva.

Pomen kraj masovne grobnice u Spomen-parku kod železničke stanice počeo je počasnim plotunima Vojske Srbije, nakon čega je, pred više hiljada građana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sveštenstvo eparhije Žičke služilo opelo.

Na humke stradalima vence su položili predstavnici grada, delegacije Maribora, Udruženja logoraša Jasenovca i žrtava Drugog svetskog rata, kao i rodbina žrtava fašizma.

U amfiteatru Spomen-parka izveden je i scenski oratorijum "Poruke i oporuke" po dokumentarnim svedočenjima o streljanju civila u tom gradu, oktobru 1941. godine.

Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva, obraćajući se prisutnima na Groblju streljanih rekao je da je naša obaveza da ovaj datum i ovo mesto ne prepustimo zaboravu, jer važnijeg i značajnijeg nemamo.

"Ovo nas mesto podseća na dane stradanja početkom Drugog svetskog rata, kada su nacisti ovde iskopali raku za ceo jedan grad. Rafali njihovih mitraljeza i jauci ranjenih odjekuju i danas. Oni su živa rana i opomena i potomcima žrtava i potomcima dželata", rekao je Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva.

Pre pomena u Spomen-parku, komemorativnom sednicom u Skupštini grada odata je pošta žrtvama fašizma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.