Od sutra Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2016, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Pod sloganom "Budi odgovorna", u Srbiji se od 24. do 30. januara obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, koji je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom u zemlji.

Godišnje od te bolesti u našoj zemlji oboli oko 1.250, a umre oko 500 žena.

Prema podacima Registra za Rak, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Udruženje "Roditelj".

Ti podaci svrstavaju Srbiju na drugo mesto u Evropi po smrtnosti i na četvrto mesto po učestalosti oboljevanja od te vrste kancera.

Bolest najčešće pogađa žene od 40 do 59 godina starosti, a veliki broj njih prvi put se obrati lekaru tek kada je bolest uzela maha i kada je izlečenje izuzetno teško.

Kampanja se sprovodi s ciljem da podigne svest žena o značaju redovnih ginekoloških pregleda u prevenciji te bolesti i time utiče na smanjenje visoke stope smrtnosti od raka grlića materice.

Kampanju sprovodi Udruženje "Roditelj", s idejom da podstakne žene da budu odgovornije prema svom zdravlju, redovno odlaze na preglede i time spreče nastanak bolesti.

U okviru kampanje, koja se u Srbiji održava istovremeno kao i u drugim zemljama Evrope, biće organizovana predavanja za žene, javne manifestacije i tribine, nastupi za medije, distribucija bedževa i lifleta sa ciljem edukacije žena o toj bolesti.

Kampanju "Budi odgovorna" podržala je i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, kao i mnoge javne ličnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.