Od sela do opštine preko četiri rampe

Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sela do opštine preko četiri rampe

BAČKA PALANKA - Sremska sela Neštin i Vizić na obroncima Fruške gore odsečena su od opštinskog središta Bačke Palanke Dunavom i teritorijom od četiri kilometra u Hrvatskoj koja ih deli od mosta „25. maj". Na putu do Bačke Palanke moraju dva puta da pređu državnu granicu, odnosno četiri granične rampe: dve srpske i dve hrvatske.

Zbog toga nikad ne smeju da zaborave svoje pasoše, ali im mnogo teže pada što proizvode na traktorskim prikolicama moraju da voze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preko Novog Sada, što je dalje za 40 kilometara. Zbog toga je Kosta Stakić, predsednik opštine Bačka Palanka, zatražio od svog kolege Ivana Plazonića u Iloku „da poradi na omekšavanju granice što je u interesu paora i svih građana s obe strane reke".

Da bi Neštinci i Vizićani preko Dunava stigli u Bačku Palanku, udaljenu osam, odnosno 12 kilometara, treba da pređu i četiri kilometra hrvatske teritorije do mosta „25. maj". Već u Sremu, dva kilometra od Neština, dočekuju ih dve rampe sa svim međudržavnim službama, sledeća je na mostu „25. maj" i četvrta na ulasku u Srbiju s druge strane mosta. Ako školarci koji svakodnevno idu u srednje škole u Bačku Palanku slučajno zaborave malograničnu propusnicu, mogu da se vrate i taj dan nema za njih nastave.

Na sreću, hrvatska i srpska carina i policija sada mnogo ne cepidlače, obave rutinsku proveru i zadržavanje ne traje duže od pet do deset minuta, kažu redovni đaci putnici i desetak meštana koji su zaposleni u Palanci.

Međutim, najveću cenu ovako tvrde granice plaćaju paori. Ako su krenuli sa traktorskom prikolicom žita, voća ili nekih drugih proizvoda u Bačku Palanku, treba im sva prateća dokumentacija kao za bilo koji drugi izvoz robe ili tranzit.

- Upućeni smo na zaobilazne puteve preko skela ili na Novi Sad, a to je dalje za 40 kilometra nego preko mosta „25. maj" - kaže poljoprivrednik i vinogradar Dušan Kovačević koji isporučuje tržištu nekoliko desetina tona poljoprivrednih proizvoda.

- Jasno je da to poskupljuje našu robu ili da budem jasniji, naše česte gubitke čine još većim - kaže Kovačević.

- U gepeku automobila može se preneti korpa povrća ili voća ako se ide na pijacu, stvarno ne prave pitanje, ali više ne može - žali se Slavko Vlajković koji kaže da su zbog toga ova sela sve siromašnija i da ih napuštaju mladi. On kaže da se taj problem mogao rešiti mnogo ranije izgradnjom puteva prema sremskim gradovima Šidu i Sremskoj Mitrovici.

- Ovako smo kao na ostrvu iz koga možemo samo u Dunav - kažu stanovnici izrazito voćarskog i vinogradarskog kraja.

Stakić tražio omekšavanje granice

Gradonačelnik Iloka Ivan Plazonić mi je prilikom nedavnog susreta gde smo inventarisali sve što zajednički treba da uradimo od obostranog interesa rekao da on potpuno razume sremske seljake i da će o svemu obavestiti hrvatske državne vlasti i tražiti od njih da se ubrza omekšavanje granice, rekao je Kosta Stakić, predsednik opštine Bačka Palanka kojoj administrativno pripadaju Neštin i Vizić. On dodaje da za rešenje treba samo „malo više razumevanja za paorske probleme, a tehnički bi to bilo jednostavno".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.