Od dokumentarnog do nagrađenog čileanskog filma na RTV2

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2018, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od dokumentarnog do nagrađenog čileanskog filma na RTV2

U okviru novembarskog repertoara ciklusa Festivalska panorama, utorkom na Drugom programu Radio-Televizije Vojvodine, očekuju vas filmska ostvarenja čuvenih reditelja kao što su Ken Louč, Leonardo Korbuči, Sebastijan Lelio i mnogi drugi.

Američki dokumentarni film U potrazi za Amelijom Erhart (Finding Amelia, 2010.) na repertoaru je ciklusa Festivalska panorama u utorak, 26. novembra u terminu od 22.30 časova na Drugom programu Radio-televizije Vojvodine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U julu 1937. godine, Amelija Erhart nestala je sa nebesa i ušla u kraljevstvo mita i misterije. Većina ljudi veruje da joj je nestalo goriva i da se srušila u more. Ali, jedan čovek veruje da joj je sudbina bila drugačija i proveo je 22 godine pokušavajući to da dokaže.

Pratimo Rika Gilespija i njegov tim do Nikumaroroa, dalekog ostrva u Tihom okeanu. On veruje da je Amelija tamo sletela, mučila se da preživi kao brodolomnik neko vreme, i konačno umrla.

On je mnogo puta bio na tom ostrvu, tražeći dokaze. Našao je svašta, ali nijedan pravi dokaz. Ovog puta vraća se sa gomilom alata visoke tehnologije i ambicioznim planom. Imaju čak i instrumente za podvodno snimanje, da bi istražili grebene oko ostrva i našli ostatke Amelijinog aviona.

Šta je Rika Gilespija nateralo da posveti svoj život rešavanju jedne od najvećih misterija iz oblasti avijacije? Zbog čega je toliko siguran da je u pravu?

Sledeći film u nizu, U potrazi za Fidelom (Looking for Fidel, 2006.) italijanskog reditelja Leonarda Korbučija, na repertoaru je ciklusa ''Festivalska panorama'' u utorak 13. novembra na Drugom programu Radio-televizije Vojvodine.

Čoveku, koji živi u SAD, je muka od moći koju mediji imaju i od konzumerizma, te odlučuje da poseti Kubu, rešen da se sretne sa Fidelom Kastrom. Čovek traži revoluciju i socijalizam, bolju budućnost za sve... Ali, nalazi drugačiju Kubu od one kakvu je očekivao.

Nostalgična, tužna, umorna zemlja, kojom vlada prohibicionista, u kojoj nema slobode mišljenja i govora, gde je situacija teskobna...

Tražeći Erika (Looking for Eric, 2009) višestruko nagrađena komedija Kena Louča sa Erikom Kantonom u glavnoj ulozi biće prikazana 20. novembra u 22.30 na našem Drugom programu.

Poštar Erik je postao sam sebi dalek i nerazumljiv. Njegovu životnu krizu ne olakšava haotična porodica, razuzdani posinci i mešalica za beton koja se našla ispred kuće. Međutim, ono što ga gura ka ivici je tajna koju čuva.

Da li će moći da se suoči sa Lili, ženom koju je jednom voleo, pre 30 godina? Uprkos nesvakidašnjim naporima i trapavim ali dobronamernim pokušajima njegovih drugova da mu pomognu, Erik nastavlja da tone. U trenucima očaja, jedan džoint i jedan specijalni prijatelj, fudbalska legenda, Erik Kantona, inspirisaće izgubljenog poštara da započne put u najopasniju teritoriju. Put u prošlost.

Što bi rekla stara kineska poslovica, a i čuveni Francuz iz ovog filma: "Dok ne baciš kockicu, nećeš ni dobiti šesticu".

Zvanični kandidat Čilea za Oskara 2013. godine, višestruko nagrađena romansa Glorija (Gloria, 2013) na repertoaru je u utorak 27 novembra na našem Drugom programu.

Glorija je žena 'u lepim godinama', koja se još uvek oseća mladom. Pošto je usamljena, trudi se da uradi najviše što može da stvari izmeni, pa noći provodi tražeći potencijalnog partnera i ljubav po lokalima gde se pleše i gde se skupljaju samci nekih njenih godina. Njen krhki svet se uzdrma onog dana kada upozna Rodolfa.

Između njih se rađa intenzivna strast, kojoj se Glorija u potpunosti predaje, što je smešta u brisani prostor između nade i očaja, sve dok ne otkrije u sebi novu snagu i shvati da, u svojim zlatnim godinama, može da zasija sjajnije nego ikad pre.

"Glorija" je bila zvanični kandidat Čilea za Oskara 2013. godine u kategoriji stranog filma, osvojila dve nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastijanu 2012. za film u razvoju.

Na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu odnela je Srebrnog medveda za glavnu žensku ulogu i nagradu žirija za režiju, a imala je i još jednu nominaciju. Imala je jednu nominaciju i jednu pobedu na Havajskom međunarodnom filmskom festivalu, itd.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.