Izvor: Magyar Szó, 20.Okt.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Teatra do aRtriuma

Naša sagovornica je nova umetnička direktorica Novosadskog pozorišta Kinga Mezei

Od prvog juna, nova umetnička direktorica Novosadskog pozorišta je glumica i režiserka Kinga Mezei. Umetnica, rodom iz Sente, je nakon završetka studija na Akademiji umetnosti Novosadskog Univerziteta, sedam godina bila članica ansambla Novosadskog pozorišta, nakon čega je otišla u pozorište „Barka“ u Budimpešti. Posle više godina provedenih u glavnom gradu Mađarske, 2011. godine se vratila >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << u Srbiju gde ju je domaća publika mogla videti na daskama pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice. U Novosadskom pozorištu je režirala pet predstava, a igrala u mnogo više.

Kingu Mezei smo potražili na njenom starom-novom radnom mestu, gde je pomagala u postavljanju izložbe Eme Pešti. Dok je subotička slikarka uređivala svoje radove u foajeu Novosadskog pozorišta, Kinga Mezei je pričala o počecima svoje glumačke karijere, o odlazku iz pozorišta kao i o povratku sa mnogo prikupljenih iskustava.

Kako izgleda posao umetničkog direktora?

– Umetnički direktor se bavi umetničkim izgledom, repertoarom, programom pozorišta. U opisu radnog mesta, između ostalog, je izbor komada, izbor režisera, umetničkih saradnika, podela uloga uz uzimanje u obzir kapacitet i umetničke zahteve teatra. To je posao sa velikim obavezama koje se u većini slučajeva ne odnose samo na umetnost.

Kinga Mezei

Kako ste se zainteresovali za pozorište?

– Pre mnogo godina, u Senti sam počela da se bavim teatrom u lokalnom amaterskom pozorišti. Već sam tada imala interesovanja za muziku, likovnu umetnost, poeziju, umetnost pokreta. Tražila sam mesto gde sve te stvari mogu zajedno da progovore, a to mesto je pozorište. Iz tadašnje amaterske grupe mnogi od nas su upisali glumu na Umetničkoj Akademiji, a nakon završetka studija počeli smo da radimo u Novosadskom pozorištu. U ovom pozorištu sam igrala od treće godine fakulteta, zajedno sa svojim kolegama iz klase. Dobijala sam lepe uloge, odlične mogućnosti. Oduvek je Novosadsko pozorište bilo mesto koje sam u stručnom smislu osećala svojom kućom. Među ovim zidovima protekla je moja mladost.

Koji je bio momenat preokreta u Vašoj profesionalnoj karijeri?

– Preokret se dogodio 2004. godine kada me je pozorište „Barka“ iz Budimpešte pozvalo da radim za njih kao glumica i kao režiser. Bio je to težak period u mom životu, mučila me je čežnja za domovinom nakon što sam stigla u potpuno drugačiju sredinu. Mada sam gopvorila isti jezik sa ljudima koji tamo žive, osećala sam velike razlike i u pogledu jezika, i u pogledu temperamenta i u pogledu različitih pozorišnih škola. Bio je to veliki izazov, izvor mnogobrojnih iskustava. Kada čovek na daskama igra sa kolegama koje godinama poznaje, a koji su mu i drugovi, lako se sporazumeva i samo pogledom. U Budimpešti sam morala da se izrazim na potpuno drugačijem nivou da bi to bilo isto toliko validno. To je često bilo teško, u sebi sam morala preći velike daljine. Odluku da odem tamo iz današnje perspektive nisam revidirala: pored svih nedaća, to je bio period koji me je naučio mnogim stvarima, bilo da su te stvari pozitivne ili negativne. Mnogo sam ojačala za to vreme, zbog toga i ne žalim za tim periodom.

Kako ste se vratili?

– 2011. godine sam se vratila kao glumica u pozorište „Deže Kostolanji“. U pozorištu Andraša Urbana sam se našla u potpuno drugačijem pozorišnom svetu, što je takođe bilo novo iskustvo za mene. Nakon toga sam dobila poziv iz Novosadskog pozorišta koji me je veoma iznenadio. Ovaj poziv je bio veliki izazov za mene. Još mi je uvek čudno to novo radno mesto, ali je i veoma zanimljivo istovremeno. Zadatak je težak, ali je pun kreativnosti i stvaralačkih mogućnosti.

Kakva je radna koncepcija?

– Trudimo se da nastavimo dosadašnji uspešan kurs Novosadskog pozorišta, u okviru svojih mogućnosti, sa dobrim predstavama i dobrim režiserima. Novina je da repertoar pozorišta želimo da proširimo sa serijom programa pod nazivom aRtrium, u čijim okvirima bismo organizovali likovne izložbe, muzičke manifestacije, književne programe. Prilikom svake premijere bismo organizovali i likovnu izložbu. U okviru tog projekta, organizovali smo izložbu Eme Pešti prilikom premijere Karnevala.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.