Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2020, 11:03

Od 1. septembra roditelji biraju - mlađi u klupama ili onlajn nastava, stariji kombinovano

Od 1. septembra roditelji biraju -  mlađi u klupama ili onlajn nastava, stariji kombinovano

"Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, nastava u osnovnim školama planirana je da krene uživo i to u prepodnevnoj smeni niži razredi, popodne od petog do osmog", izjavio je ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević.

Uporedo sa časovima u školi planirano je da počne i nastava na daljinu za osnovce, jer je roditeljima biti ostavljena mogućnost da biraju da li će decu da šalju u školu ili da ostave kod kuće i da prate TV nastavu.

Mogućnost da biraju imaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svi - roditelji učenika nižih razreda i stariji razredi osnovne škole. Provera znanja-ocenjivanje, obavljaće se isključivo u školi.

Šarčević kaže da se roditeljima ostavlja mogućnost da biraju, ali da je preporuka da niži razredi osnovne škole krenu od 1. septembra u školu, naročiti prvi razred zbog socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

Ministar navodi da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, od petog do sedmog pet, a osmi razred šest časova dnevno.

Između časova planirani petominutni odmori, a posle drugog časa odmor od 15 minuta. Nakon svakog bloka nastave učionice moraju da se dezinfikuju, po preporukama koje su pripremili epidemiolozi.

Sva odeljenja u kojima ima više od 15 učenika deliće se na dva dela. Jednoj učiteljici pola odeljenja dolaziće od osam do 11 sati, a druga polovina od 11 sati.

Preporuke epidemiologa i jasna uputstva Ministarstva prosvete škole će dobiti već sutra. Ministar kaže da od 1.192 osnovne škole, 546 su male seoske škole ili škole manjina u kojima u odeljenju ima manje od 15 učenika te ne moraju da se dele u dve grupe.

Šarčević ističe da će đaci školsku godinu početi uz obavezno nošenje maski.

"Postoji preporuka da deca dok sede udaljeni jedni od drugih ne nose masku, ali kada odgovaraju i kada žele da učestvuju na času moraju da stave masku", naveo je on.

Pojašnjava da će za zaposlene u školama maska biti obavezna, da će nedelju ili dve i za đake biti obavezna, a da će tek kada nauče da je maska sastavni deo boravka u školi to moći da se modifikuje.

Za zaposlene poštovaće se norma od četrdesetočasovne radne nedelje koja podrazumeva neposredan rad u školi i pripremu časa.

Roditelji neće moći da ulaze u školu, a sva komunikacija sa školom i nastavnicima obavljaće se onlajn. Đacima se neće meriti temperatura prilikom ulaska u učionice , već će to biti obaveza roditelja pre polaska od kuće.

Ukoliko se desi da se kod učenika razviju simptomi tokom nastave ministar kaže da je stav epidemiologa da ukoliko se poštuje distanca i nose maske druga deca nisu ugrožena.

Svaka škola mora izdvojiti prostoriju u kojoj će takvo dete biti izolovano, a zatim se upućuje na pregled u dom zdravlja.

Preporuka svim školama je da se u ponedeljak 31. avgusta organizuju upoznavanje đaka i roditelja sa nastavnicima.

"To je prilika da se upoznaju deca i roditelji sa učiteljima i razrednim starešinama, razmene mejlove, kontakt telefone. Predlog je da dolaze u grupama", naveo je Šarčević.

Prvi dan školske godine biće posvećen kovidu, razgovaraće se o virusu, kako se prenosi, merama prevencije.

Celodnevne nastave u narednoj školskoj godini neće biti moguća. Produženi boravak će svaka škola morati da organizuje jer po zakonu deca mlađa od 12 godina ne mogu kod kuće da ostaju sami.

Boravak će biti organizovan u prostorijama kao i do sada, što se tiče ishrane mora biti ketering - upakovan svaki obrok.

Šarčević kaže da je za srednje škole planirano da nedelju dana prate nastavu u školi, a zatim nedelju dana od kuće. U srednjim stručnim školama moguće je da se nastava za teoretski deo organizuje u kontinuitetu.

Sve zavisi od trenutnog zdravlja nacije

Ministar prosvete izjavio je danas da su nadležni, po pitanju odvijanja nastave od septembra, pošli od toga da petina roditelja ima decu do 12 godina, što je razlog da mlađi osnovci krenu u školu.

"Sve zavisi od trenutnog zdravlja nacije. Pošli smo od toga da ne očekujemo vanredno stanje, kada su, kao u prvom talasu, roditelji dece do 12 godina bili kod kuće. Preko 22 odsto je roditelja dece do 12 godina, što je dovoljan razlog da mlađi osnovci na neki način treba da krenu na nastavu", rekao je Šarčević na pres konferenciji.

On je ponovio da će se nastava za decu od prvog do četvrtog razreda odvijati u školama, uz smanjenje broja učenika u učionicama i poštovanje svih mera.

Šarčević: Razgovaramo sa univerzitetima o načinu rada

Ministar prosvete Mladen Šarečević kazao je danas da su u toku razgovori sa univerzitetima o načinu organizacije predavanja u predstojećoj akademskoj godini, te da će informisati o detaljima nakon razgovora sa predstavnicima svih rektorata.

Na pitanje kako će se organizovati predavanja na fakultetima, Šarčević je rekao da se na tome uveliko radi, da su imali sastanke sa KONUS i da postoji živa komunikacija mejlovima i telefonima, te da očekuju u ponedeljak da se dogovore.

"Za sada pričamo o studentskim domovima, jer se povećava broj studenata u domovima", naglasio je Šarčević i dodao da će Arena biti na raspolaganju zaraženih studentima virusom kovid koji imaju laku kliničku sliku.

Naglasio je da su studenti u studentskim domovima najrevnosniji, te da oni odlično uče jer, kako je naveo, njima je jako važno da polože ispite.

"Problem je sa studentima koji žive sami ili sa svojim roditeljima, jer oni su slobodniji, mogu slobodnije da se kreću pa su izloženiji na virus", objašnjava Šarčević.

Naglasio je da se radi na pilot projektu o onlajn sprovođenju ispita, te da će se za nekoliko dana imati model sa kotrolisanim uslovima polaganje ispita i dodao da niko ne želi da napravi štetu akademskoj čestitosti.

Dodao je da će vežbe na fakultetima biti realizovani uživo i da su skoncentrisani na septembarski ispitni rok, a da će o detaljima rada fakulteta informisati nakon sastanka sa predstavnicima svih rektoraka.

"Od 1.192 osnovne škole, 543 njih, ili 45 odsto ne moraju da se dele", dodao je ministar.

Naveo je da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, između časova planirani petominutni odmori, a posle drugog časa odmor od 15 minuta.

Nakon svakog bloka nastave učionice moraju da se dezinfikuju, po preporukama koje su pripremili epidemiolozi.

Šarčević je rekao da je najlošiji model nastave na dalju, jer nema kontakata, te da su sva prelazna rešenja bolja od učenja na daljinu.

Dodao je da školama sutra stiže uputstvo o nastavi od septembra.

Ministar prosvete Šarčević kaže da će od 14 sati u školu ići stariji osnovci i da će škole same određivati da li će organizovati, na primer, peti i šesti razred ili sedmi i osmi ili od petog do osmog i slično.

"Petaci, šestaci i sedmaci će imati po pet časova u septembru, a osmaci šest časova. Ipak, modifikovaćemo taj raspored na osnovu dobijanih nedeljenih izveštaja, pa će se praviti dodatni modeli".

Kaže da će roditelji moći da se opredele tokom septembra da li će isključivo deca pratiti on lajn ako su imali neki smrtni slučaj i slično, dok će za ocenjivanje biti obavezno da dođu u školu.

Šarčević dodaje da neće biti kabinetske nastave kako se ne bi deca šetala od kabineta do kabineta, već će biti stacionirani u određenim delovima, gde imaju mokri čvor i slično.

Takođe, fizičko vaspitanje će biti prilagođeno, a od 1. septembra će se mnogo više govoriti o samoj epidemiji u školama.

Roditelji će sa razrednim starešinom komunicirati on lajn, dodao je ministar.

Navodi da će 31. avgusta u popodnevnim satima roditelji morati na kratko da se pojave čija su deca prvi i peti osnove, kao i prvi srednje škole, kako bi se upoznali sa svojim starešinama.

"Za srednje škole može nekoliko modela da se primeni, a osnovni model je da rade nedeljno i one će raspoređivati grupe u zavisnosti od programa. Na primer, nećemo decu medicinskih škola terati da idu na praksu".

Šarčević kaže da će onlajn nastava od petog do osmog razreda biti pre podne, a za srednje popodne, kao i da će svi sadržaji moći da se nađu na RTS Planeti, a biće im dostupan i skraćeni čas koji će moći roditelji sa decom da premotaju i pogledaju.

Kon: Preporuka da se maska nosi neprekidno u školi

Rizik polaska u školu je nešto što treba maksimalno smanjiti, a to je neprekidno nošenje maske, poručio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon je na konferenciji za štampu Kriznog štaba na pitanje da li je obavezno nošenje maske tokom celog boravka u školi, ukazao da postoji iskustvo šta znači nošenje maski, i koliko to može biti efikasno, te smanjiti prenošenje virusa.

"Pre odlaska u školu roditelj treba da bude saradnik i decu ne šalje u školu ako ima temperaturu, respiratorne probleme i slično. Kada dođe u školu dete mora da nosi masku i odlazi do klupe. Pre nego što uđe u učionicu treba da opere ruke. Preporučujemo da se maska nosi neprekidno, jer je to najbezbednije. Ali kada dođe do klupe, za vreme slušanje časa, može da odloži masku“, objasnio je.

Kon je kazao da struka smatra da je najbolje da se neprekidno nosi maska, ali dozvoli mogućnost da, kada je dete u svojoj klupi, masku odloži.

"Ako počne da govori, odgovara, odmah mora da stavi masku, što važi i kada izlazi iz učionice, bilo da je u holu, toaletu ili drugom mestu. Tokom leta treba svi prozori treba da budu otvoreni“, dodao je on.

Kolektivni sportovi, kako je kazao, ne mogu biti tolerisati, te će se fizičko vaspitanje održati uz potrebnu distancu.

"Znamo da i pevanje može da poveća izlučivanje virusa, i u tom smislu prilikom muzičkog nema pevanja u horu. Takođe, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu. To su sve stvari o kojima će se detaljno pričati prvih dana. Biće i nastavnicima organizovan poseban vebinar“, najavio je Kon.

Kazao je i da bi bilo dobro da roditelji uspeju svoju decu da pripreme za nove uslove u školi.

Šarčević: Roditelji će nabavljati maske svojoj deci

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će roditelji obezbeđivati maske svojoj deci, ali i će škole morati da nabave određene rezervne količine.

"Već sam poslao uput Ministarstvu državne uprave i svim lokalnim samoupravama, da se sete da su one odgovorne kada su u pitanju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, jer oni plaćaju materijalne troškove. To su pismo već dobili da obezbede sve što je bilo preporučeno", rekao je ministar odgovarajući na pitanje ko će obezbeđivati makse.

Napomenuo je da je Ministarstvo prosvete nadležno za to na republičkom nivou za učeničke i studentske domove odnosno za studente i institute.

Upitan da li je preveliki teret stavlja na nastavnike da pripreme početak školske godine i da li je to previše posla za malo ljudi, on je rekao da smatra da nije pošto je ministarstvo već dalo dosta signala kako treba da se pripremi početak školske godine.

"Organizacija rada nije mnogo komplikovana, škole će dobiti modele", kazao je on i dodao da će i same dosta toga određivati, kao i da one imaju podršku ministarstva.

Dodaje da su škole već dobile sve na gotovo, da dobijaju izveštaje i da će imati obuku, kao i da im je na raspolaganju poseban centar u ministarstvu.

Zamenica v.d. direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević kaže da je zadovoljavajuće i da se koristi u školi pamučna maska koja može da se pere i pegla, ali i da se maske tako nose da pokrivaju nos, usta i bradu.

Upitana šta se radi kada se pojave simptomi u školi, ona kaže da postoje jasne procedure, a sve kako niko sa bilo kakvim simptomima bilo kakve infekcije ne ide u školu: deca, nastavno i vannastavne osoblje.

Ako se desi da neko tokom školskih časova oseti simptome, ako su u pitanju nastavnici i vannastavne osoblje, treba da se jave što pre u najbližu kovid ambulantu, dok učenici to treba da kažu svom nastavniku ili učitelju i tada idu u posebnu sobu za izolaciju koja će biti opredeljena samo za tu situaciju.

Tu čekaju roditelje da ih onda odvedu u najbližu kovid ambulantu, rekla je ona i dodala da ako se ispostavi da je neko pozitivan na prisustvo virusa da se to prijavljuje nadležnom institutu koji će obaviti istraživanje i doneti odgovarajuće mere i postupke i eventualno epidemiološki nadzor u tom odeljenju.

Naredna pres konferencija će biti održana u petak u 15 časova, u Palati Srbija.Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti

Krizni štab doneo odluku u vezi sa novom školskom godinom

Izvor: Luftika.rs, 11.Avg.2020

Krizni štab doneo je danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopštila je zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.. Kisić Tepavčevićeva je objasnila da će đaci nižih razreda pohađati...

Nastavak na Luftika.rs...

Najmladji djaci pohadjace nastavu u skoli, za starije uzraste kombinovano izvodjenje

Najmladji djaci pohadjace nastavu u skoli, za starije uzraste kombinovano izvodjenje

Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 11.Avg.2020

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut Darija Kisic-Tepavcevic saopstila je da je Krizni stab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doneo danas odluku da najmladji djaci pohadjaju nastavu u skoli, dok ce za starije uzraste biti organizovano kombinovano izvodj..

Nastavak na PrviPrviNaSkali.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.