Obuka kadeta Vojne akademije u zimskim uslovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2022, 14:53

Obuka kadeta Vojne akademije u zimskim uslovima

Kadeti 145. klase Vojne akademije, tokom prethodne dve nedelje na 51. skijaškom poligonu na Kopaoniku, realizovali su obuku u zimskim uslovima koja obuhvata fizičko vaspitanje, vojnu topografiju, naoružanje sa nastavom gađanja i taktičku obuku, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

U okviru segmenta obuke posvećenom fizičkom vaspitanju, koje je zastupljeno najvećim brojem časova, kadeti su uspešno prošli obuku u alpskom, nordijskom i turno skijanju, a u sklopu nastavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << plana vojne topografije - patrolno kretanje po nepoznatom zemljištu i orijentaciju u zimskim uslovima uz pomoć topografske karte, ručne busole, ortofoto karte i digitalnog uređaja za orijentaciju i laserskog daljinomera.

Kad je reč o orijentaciji i patrolnom kretanju, budući oficiri Vojske Srbije oprobali su se u dnevnim i noćnim uslovima, s tim da je dnevna maršruta bila duplo duža od noćne i iznosila je 10 kilometara.

Prilikom realizacije taktičke obuke, posebna pažnja posvećena je izradi objekata za dejstvo, zaštitu i odmaranje u zimskim uslovima, kao i upotrebi naoružanja uz korišćenje skijaške opreme, pa su kadeti prvi put imali priliku da u okviru predmeta naoružanje sa nastavom gađanja, koriste turno skije, "er soft naoružanje", koje je Vojna akademija nabavila ove godine, kao i target mete.

Reč je o tri novine koje su, po mišljenju nastavnika, umnogome poboljšale zainteresovanost i motivaciju kadeta.

Potpukovnik Zdenko Šiljak, komandant logorskog prostora, ističe da je, iako su vremenski uslovi bili zahtevni, plan logorovanja u potpunosti realizovan, i da su, boraveći na Kopaoniku, kadeti stekli nova znanja i veštine koje će im u budućnosti biti značajna na prvim oficirskim dužnostima.

Na obuci je i kadetkinja druge godine Teodora Jovanović koja kaže da je obuka bila sadržajna i da su njene kolege i starešine zadovoljni postignutim rezultatima.

Realizovali smo i prikaz osposobljenosti, svojevrsnu krunu našeg obučavanja na Kopaoniku. Posebni oblici nastave kadetima pružaju različita iskustva koja ćemo najviše koristiti tokom karijere, ističe kadetkinja Teodora Jovanović.

Njen kolega, kadet Nikola Malić, dodaje i da su tokom obuke na Kopaoniku uspešno savladali nordijsko, alpsko i turno skijanje, što će im umnogome olakšati savladavanje terena.

Naši instruktori u skijanju nesebično su nam preneli svoja znanja, a mi smo se trudili da ih usvojimo pa vam zaista mogu posvedočiti da sada svaki kadet 145. klase zna da skija. Ova obuka predstavlja spoj teorije i prakse, a imali smo priliku i da se uverimo koliko su kolektivni duh i timski rad bitni za savladavanje postavljenih zadataka, kaže Nikola Malić, kadet druge godine Vojne akademije.

Napominjemo da će konkurs za upis u vojne škole biti otvoren od 15. februara do 31. marta na koji mogu da se prijave mladići i devojke koji žele da pohađaju Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu.

Ministarstvo odbrane podseća da je raspisan konkurs za treću klasu Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO na koji se zainteresovani mogu prijaviti do početka marta.

Svi zainteresovani za Kurs slušalaca rezervnih oficira roda avijacije prijave mogu podneti do 31. marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.