Obućar Šile već godinama cipelama svojih komšija pruža novu priliku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2022, 20:44

Obućar Šile već godinama cipelama svojih komšija pruža novu priliku

U jednoj od ulica na novosadskoj Podbari, obućar Šile već pet godina cipelama svojih komšija pruža novu priliku. Poverenje koje Novosađani pružaju tom zanatliji, dokaz je da od tog interesantnog, ali čini se sve manje traženog zanata, ipak može da se zaradi.

Obućar koji zbog ljubavi prema svom zanatu svako jutro putuje iz Vrbasa za Novi sad, kaže da mu put ne pada teško, a da je odluka da posao započne baš u Novom Sadu odlika bratske solidarsnsti, kako svom kolegi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosno bratu ne bi predstavljao konkurenciju. Pre pet godina došao je na ideju da se oproba u tada već zastarelom zanatu, ali jednom od retkih koji odoleva modernom vremenu.

"Najčešće se rade patike, slabo se rade cipele. Nekada je bilo da se rade pete na cipelama, sada toga jako malo ima, jer su većinom sve cipele kineske i cipele su dosta jeftine i ne isplati se popravljati. Tako da najčešće popravljam patike, u suštini postava, prednje platno, vazdušni đonovi su jako problematični i tako", Nenad Šijački, obućar.

Nekada se znalo, ukoliko kupimo skupu obući, kvalitet je bio zasiguran, ipak danas je situacija nešto drugačija. Mnogi novosađani nisu ni upoznati sa informacijama da svoju obuću mogu da poprave, preprave i ulepšaju kod pravih majstora.

Dok se drugi, iako su upoznati sa mestima gde mogu da poprave svoje patike, čizme ili cipele ipak opredele za novi par.

Za pet godina koliko radi, obućar Šile kaže da je samo jednom, kada je bio na početku imao posetu mladića koji je bio zainteresovan da uči zanat. Kako je tada i sam bio početnik nije se prihvatio toga da obučava nove kolege, dok se posao ne usavrši. Ipak, sada kao jedan od najpoznatijih obućara u Novom Sadu, kaže da bi vrlo rado preneo znanje mladima i u tome uživao, mada tu postoji jedan problem.

Saveti obućara su da se kvalitatna obuća adekvatno čuva, posebno u ovim zimskim danima. Obuću je potrebno redovno brisati, mazati odgovarajućim kremama i nakon kiše ili snega sušiti isključivo na sobnoj temperaturi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.