Obeleženo 75 godina stradanja Jamenčana u Jasenovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2016, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 75 godina stradanja Jamenčana u Jasenovcu

Komemorativnim skupom u Jameni, obeleženo je 75 godina od odvođenja meštana tog sela šidske opštine u ozloglašeni logor Jasenovac.

Na spomenik u centru sela položeni su venci i cveće, i evocirana su sećanja na stradanje više od 400 Jamenčana koji su ubijeni u logoru.

Jamenčani se danas sećaju dana kada je u Jasenovački logor odvedeno najveća grupa muškaraca. Tokom Drugog svetog rata stanovništvo Jamene je prepolovljeno jer je od 3.000 ljudi u ratu stradalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1.478.

U logoru u Jasenovcu umrlo je 409 Srba i Roma iz ovog mesta. Retki danas svedoče od tome.

Spomenik u centru Jamene simbol je stradanja naroda u ovom delu Srema, a delo je vojvođanskog vajara Paje Radovanović koje nosi duboku poruku.

Sećanje na 8. septembar 1941. godine sa željom da se stradanja više ne ponove poruka je onih koji neguju tradiciju narodnooslobodilačkog rata.

Na senima žrtava rata i nastradalima u Jasenovačkom logoru poklonili su se i predstavnici opštine Šid.

Nakon parastosa, vence i cveće na spomenik žrtvama fašističkog i ustaškog terora položilo je više delegacija, a prigodan recital izveli su učenici osnovne škole u Jameni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.