Obeleženo 70 godina od oslobođenja Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 70 godina od oslobođenja Novog Sada

U Novom Sadu danas je obeleženo 70 godina od oslobođenja od fašizma, a na svečanosti u Gradskoj kući uručena su najveća gradska priznanja - Oktobarska nagrada i Novembarska povelja.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uručio je Oktobarske nagrade "Matici srpskoj", koju je primio predsednik Dragan Stanić i Dragani Ćorić, jednoj od osnivača Udruženja "Roditelj".

Novembarske povelje uručene su redovnom profesoru Ekonomskog fakulteta u Subotici Branku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Balju i rukometnom klubu "Vojvodina" iz Novog Sada.

"Kao dosledni naslednici onih koji su nam doneli slobodu, moramo se setiti tih datuma", rekao je Vučević, dodajući da "ako se najbolje sanja o slobodi u okovima onda i ne čudi oduševljenje sa kojim su u Novom Sadu dočekani oslobodioci".

On je dodao da upravo po borbi za slobodu vidi i vezu između oslobođenja od fašizma 23. oktobra 1944. i 9. novembra 1918. kada je u Novi Sad posle Prvog svetskog rata ušla oslobodilačka srpska vojska i kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

Govoreći o laureatima Vučević je rekao da je gradska skupština donela dobru odluku i da su kandidati svojim radom zaslužili priznanja.

U ime nagrađenih na priznanjima se zahvalio predsednik "Matice srpske" Dragan Stanić koji je rekao da priznanje koja neko dobije u svom gradu ima dodatan značaj jer je poznata izreka da "niko nije prorok u svom selu".

Povodom Dana oslobođenja grada Novog Sada Vučević i predsednik Skupštine grada Siniša Sević, zajedno sa delegacijom Vojske RS, Gradskog odbora SUBNOR-a i Rezervnim vojnim staresinama položili su vence na spomen groblju u Novom Sadu i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu u Čeneju.

Tim povodom održana je i Svečana akademija koju je organizovao SUBNOR Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Siniša Sević, zajedno sa delegacijom Vojske RS, Gradskog odbora SUBNOR i Rezervnim vojnim staresinama položili su vence na pomen groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

Tim povodom organizovana je i Svečana akademija SUBNOR-a na kojoj je prisustvovao gradonačelnik Vučević.

Organizacioni odbor za obeležavanje ovog značajnog jubileja doneo je odluku da zbog lošeg vremena otkaže deo programa za obeležavanje tog jubileja.

Program, predviđen da se realizuje danas na bini, na Trgu slobode neće biti održan zbog najavljenih padavina koje bi bitno otežale izvođenje programa i uticale na bezbednost.

Izložba "Oslobođenje Novog Sada, 23. oktobra 1944. godine" biće postavljena bez obzira na vremenske uslove, a svi zainteresovani imaće priliku da najavljene izložbe pogledaju i u Staroj streljani - Eđšeg od 1. novembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

70 GODINA SLOBODE U NS: Uvek ćemo pamtiti svoje oslobodioce i u Prvom i u Drugom svetskom ratu!

Izvor: Kurir, 23.Okt.2014

Gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada prof. dr Siniša Sević zajedno sa delegacijom Vojske RS, Gradskog odbora SUBNOR i Rezervnim vojnim starešinama položili su vence na Spomen groblju na Gradskom groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju..NOVI...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.