Obeležena slava Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena slava Novog Sada

Sečenjem slavskog kolača i blagosiljanjem slavskog žita, u Gradskoj kući danas je obeležena slava Grada Novog Sada – Đurđic. Nakon obreda, besedu je održao episkop novosadski i bački, somborski i segedinski Irinej, uz mitropolita zagrebačko ljubljanskog Porfirija. Svečanošću su, osim domaćina, gradonačelnika Miloša Vučevića, prisustvovali predstavnici verskih zajednica, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, javnih i javnih komunalnih preduzeća, policije, vojske, ustanova kulture.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Novi Sad, kao jedna velika porodica, mudro je izabrao svog zaštitnika-Svetog velikomučenika Georgija, poručio je gradonačelnik Miloš Vučević, i dodao da je Đurđic slava svih Novosađana, bez obzira na njihove različitosti. Upravo ta sinergija, kaže Vučević, garant je uspeha Novog Sada.

"Novi Sad raste iz dana u dan, to je jedan proces i on će trajati. Dobro je što svake godine imamo sve više dece i potrebu da proširujemo obdaništa i škole, da nam raste broj studenata, ali i da nam dolaze investitori, da se otvaraju nova radna mesta. Sve to zajedno možemo, i mislim da je sveti Georgije jasan simbol okupljanja oko svega toga", rekao Vučević.

Novi Sad je mnogo puta pokazao da je grad širokog srca i da je otvoren za sve, istakao je muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić, čestitajući slavu Novosađanima.

"Grad Novi Sad je primer mnogim drugim gradovima u Srbiji kako ljudi bez obzira na različitosti, da li je to u pitanju verska, nacionalna ili neka druga pripadnost, mogu da žive zajedno u slozi, ljubavi, harmoniji i toleranciji", rekao je on.

Ovogodišnji kum slave Grada je direktor novosadskog Regionalnog centra Bezbednosno-informativne agencije Nikola Vasiljević, koji je kumstvo preuzeo od brigadnog generala Prve brigade kopnene vojske, Željka Petrovića.

Đurđic je ustanovljen kao slava Grada 2006, a od 2012. praznuje se i u Gradskoj kući.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sveta arhijerejska liturgija povodom gradske slave

Izvor: Bor030.net, 16.Nov.2017

Svetom Arhijerejskom Liturgijom u borskom hramu Velikomučenika Georgija, koju je služio Episkop timočki gospodin Ilarion, započeto je obeležavanje zavetne slave Opštine Bor. Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion, povodom praznika Obnovljenja hrama Svetog Velikomučenika Georgija...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.