Obeležena godišnjica novosadske racije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2019, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica novosadske racije

U Novom Sadu danas je obeležena 77. godišnjica Racije, najsurovijeg zločina u istoriji Vojvodine, kada su mađarski fašisti ubili oko 4.500 ljudi.

Tim povodom pomen žrtvama služili su njegovo preosveštenstvo episkop bački gospodin Irinej Bulović i vrhovni rabin Srbije gospodin Isak Asiel, a prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"Spomenik ''Porodica'', posvećen nevinim žrtvama Novosadske racije, kojima se i ovog januara u tišini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << klanjamo, nije samo spomen na jezivo stradanje naših sugrađana pre 77 godina, već je opomena da ljudsko uvek mora da pobedi i prevlada nad mržnjom, i da se fašističko zlo više nikada i ni u jednom obliku ne ponovi. Novi Sad je naučio da živi sa večnom tugom zbog preko 2.000 nevinih žrtava, čitavih porodica koje su nestale u ledenoj vodi Dunava. Tih januarskih dana 1942. godine stradali su Srbi, Jevreji, Romi, i to je bilo masovno ubistvo kakvo civilizacija ne pamti. Nikada ih nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti da više i jedna stranica istorije našeg grada bude obeležena crnim florom zbog nečije mržnje", naglasio je Vučević.

Citirajući priču iz Talmuda, vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, rekao je da je masa neutralnih posmatrača sve što je potrebno da bi zlo radilo svoj posao.

"Okupili smo se na ovom novosadskom školskom času da se podsetimo lekcije koju nikada ne zatvaramo, jer život uvek istka situacije u kojima nas stavlja pred ispit da proveri jesmo li je dobro savladali. Svet nije pozornica neutralnih posmatrača, već aktivnih učesnika, i zato danas treba da se podsetimo da smo pred izazovima svaki dan", istakao je Asiel.

Episkop bački Irinej Bulović čitao je odlomke iz knjige ''Krvava okupacija Bačke'', autora Time Dimitrijevića, svedoka i hroničara tragičnih događaja, koja je izašla u izdanju Matice srpske, izdavačke ustanove Eparhije Bačke ''Beseda'' i Srpskog kulturnog centra u Subotici. Kako je ocenio, to je zbirka potresnih svedočenja i govori o do sada nepoznatim pojedinostima Novosadske racije.

Vence kod spomenika ''Porodica'', na Keju žrtava racije, položili su predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasada Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnik potomaka žrtava Novosadske racije.

Sa broda Rečne flotile Vojske Srbije venac je spušten u Dunav. Pomen žrtvama Novosadske racije održan je i kod spomen-ploče na novosadskoj plaži Štrand.

Racija u Južnoj Bačkoj je pogrom koji su mađarski fašisti Mikloša Hortija izvršili nad Srbima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Racija je trajala od 4. do 29. januara 1942. godine, a civili, nedužni Srbi, Romi, Jevreji, ali i svi protivnici Hortijeve strahovlade zatvarani su, mučeni, pogubljeni i u Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurdevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu i u Novom Sadu.

U fašističkom bezumlju, mađarski vojnici Mikloša Hortija između 21. i 23. januara 1942. godine svirepo su ubili i pod zaleđeni Dunav bacili oko 1.300 novosadskih Srba, Jevreja i Roma.

Ubijene su čitave porodice - deca, žene i stari ljudi - samo zato jer su pripadali drugom narodu i drugoj veri.

POKS: Novosadska racija - zločin koji ne smemo zaboraviti

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je danas da je Novosadska racija jedna od najvećih tragedija u istoriji ovog grada i pozvao Novosađane da se ovih dana sete nevinih sugrađana koje su u januaru 1942. godine pobili mađarski fašisti i bacili u zaleđeni Dunav.

"Naša je obaveza da sačuvamo sećanje na taj zločin, kako se on nikada ne bi ponovio. Današnji dan nije samo podsetnik, nego i opomena, da mržnja, netrpeljivost i fašizam ne smeju da se dozvole", rekla je članica Predsedništva POKS i zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada Branka Bežanov, saopštio je POKS.

Ona je poručila da je to zadatak za sve nas i temelj budućnosti našeg društva.

Zbog obeležavanja godišnjice, režim saobraćaja u tom delu grada biće izmenjen, a to se odnosi i na pojedine linije GSP.

O jednom od najtragičnijih događaja u prošlosti Novog Sada i južne Bačke, razgovarali smo sa direktorom Muzeja Vojvodine, istoričarom Dragom Njegovanom.





Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sećanje na žrtve Novosadske racije

Izvor: RTS, 23.Jan.2019

U Novom Sadu, na Keju žrtava Racije, biće obeleženo 77 godina od najsurovijeg zločina u istoriji Vojvodine, kada su mađarski fašisti ubili oko 4.500 ljudi. Zločin je izvršen na svirep način i nad civilnim stanovništvom, a među žrtvama je bilo preko 500 dece. Ubijanje u 15 mesta, uglavnom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.