Obeležen Dan civilne zaštite u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan civilne zaštite u Novom Sadu

Pokaznim vežbama i dodelom priznanja u Gimnaziji Laza Kostić, danas je obeležen Svetski dan civilne zaštite.

Kako spasiti svoj ili tuđi život u vanrednoj situaciji, gimnazijalcima su u četiri tačke pokazali pripadnici specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

"Formirane su jedinice za spasavanje na vodi, za spasavanje iz ruševina, za zbrinjavanje i za zaštitu od požara. Sve te jedinice su prošle obuku, svake godine se vrše treninzi tih jedinica, od prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine je izvršena obuka još jedne specijalizovane jedinice, a to je jedinica za pružanje prve pomoći", kaže Dragan Cvjetićanin, načelnik Uprave za vanredne situacije, Novi Sad.

Potreba da se pomogne drugome, počiva na humanosti i empatiji, te je nemoguće zamisliti bilo koju aktivnost u oblasti civilne zaštite, u kojoj se ne neguju te vrednosti.

Zbog toga se u poslednje tri godine na današnji dan dodeljuju priznanja svima koji su na različite načine učestvovali u humanitarnom radu.

„To je prikupljanje paketa školskog pribora za decu sa područja Južnobačkog upravnog okruga i područja Kosova i Metohije za decu, i tu moram da istaknem jedan aspekt izuzetno važan, a to je da su tu učestvovala sva deca osnovnih i srednjih škola sa područja okruga, najviše iz Novog Sada. Da kažem da smo i sakupili dosta hrane, sredstava za higijenu i svega što je neophodno za funkcionisanje socijalno ugroženih porodica", kaže Milan Novaković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga.

Svetski dan civilne zaštite, obeležava se u svetu od 1990. a u Novom Sadu u poslednje tri godine.

U Južnobačkom upravnom okrugu, trenutno postoji oko 250 stručno osposobljenih pripadnika specijalizovanih jedinica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.