Obeležavanje Sretenja u Sremu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 14:50

Obeležavanje Sretenja u Sremu

Današnji praznik, Dan državnosti u Sremu se obeležava neradno, dežuraju samo pojedine službe javnih preduzeća, kao i neki ugostiteljski i trgovinski objekti. U Sremskoj Mitrovici na današnji dan pored obeležavanja Dana državnosti i Sretenja sećaju se i drugih važnih događaja za istoriju Grada.

Danas i sutra su neradni dani, osim za dežurne službe javnih preduzeća. Danas rade i ugostitelji, a Mitrovčani koriste slobodne vreme da se prošetaju i odmore.

Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << datum ima veliki značaj za Sremsku Mitrovicu, jer su se određeni, važni događaji u prošlosti dogodili upravo na današnji dan, podsećaju istoričari Muzeja Srema.

Sretenje je jedan od najznačajnijih državnih praznika u Srbiji, a ono što je posebno značajno je njegovo opstajanje kroz vreme.

Ovaj praznik se praznuje još od početka hrišćanstva, a sama reč "sretenje" znači susret. Veruje se da se na današnji dan susreću leto i zima, a da će, ako medved izađe iz jazbine, uplaši se svoje senke i vrati se u pećinu, zima potrajati još šest nedelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.