Obeležavanje Međunarodnog dana Dunava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2018, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Međunarodnog dana Dunava

Dan Dunava danas će u Srbiji biti obeležen brojnim manifestacijama, a sve u cilju očuvanja ove, za našu državu, značajne reke. Dan Dunava, danas će obeležiti i preduzeće "Vode Vojvodine".

Srbija je jedna od 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava koja nas, prema rečima direktora JVP "Vode Vojvodine" Slavka Vrndžića, obavezuje da sve svoje potencijale pokušamo da usredsredimo na zaštitu Dunava i obezbeđivanje budućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << toj reci.

"Obaveze koje nameće ta konvencija jesu svakako što manje zagađenja reke odnosno pokušaj da se eksploatacija reke učini i dogodi realno. Ono što je svakako bitno, Dunav u našoj zemlji sabira oko 300 pritoka. Kod nas jeste žila kucavica, kod nas jeste jedan tranzitni koridor, jeste stecište jedne multinacionalne sfere, Dunav je inspirator novih dešavanja, kulturnih, mi promovišemo regatu koja se već desetu godinu održava na našim prostorima", rekao je Vrndžić.

Kada je u pitanju odbrana od poplava, Vrndžić navodi da su u proteklom periodu "Vode Vojvodine uradile mnogo na ojačanju odbrambene linije.

"Što se tiče odbrambenog aspekta "Vode Vojvodine" su u proteklom period uradile mnogo na ojačanju odbrambene linije. Upravo ovo mesto na kojem stojimo sada je mesto na kojem je pre devet godina izvršena rekonstrukcija keja gde je taj neki multifunkcionalni značaj upodobljen sa odbrambenim", napomenuo je Vrndžić.

On je dodao da je izvršeno nadvišenje odbrambenog zida u visini od 10 centimetara i da u slučaju poplave može mobilnom opremom da se nadvisi ovaj prostor i zaštitna visina.

Današnji Međunarodni dan Dunava u Novom Sadu se obeležava regatom, koja je pre nedelju dana isplovila iz tog grada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvoren Festival "Dunavska sonata"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2018

Četvrti festival klasične muzike na otvorenom Dunavska sonata počeo je večeras na Keju Žrtava racije, kod spomenika Porodica, koja je ove godine u fokusu festivala, te će se tokom cele godine na petnaest lokacija predstavljati muzički umetnici, od kojih će većina nastupiti sa članovima svojih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.