Obeležavanje Hanuke u Sinagogi Novi Sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2016, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Hanuke u Sinagogi Novi Sad

U utorak 27. decembra u 19,30 časova u Sinagogi Novi Sad biće obeležen praznik Hanuka i tom prilikom biće izveden najstariji jevrejski mjuzikl baziran na biblijskoj priči o Josefu i njegovoj braći. 

U mjuziklu učestvuje orkestar Šira utfila (Stefan Sablić - vokal, lauta; Filip Krumes – violina; Sinan Aćifović – klarinet; Srđan Đorđević – kontrabas, Goran Milošević – kahon, darabuka, rik) kao i Hor Braća baruh na čelu sa Stefanom Zekićem i glumci Aljoša >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučković i Vanja Ejdus.

Ideja za ponovnu inscenaciju ovog dela nastala je iz želje da se oživi muzika ove biblijske poeme koju je na Ladinu (Jevrejsko Španskom) napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu. Ovaj projekat predstavlja pokušaj da se oživi ovaj stari mjuzikl, prateći muzička uputstva i popunjavajući delove koji su izgubljeni sa drugim sefardskim muzičkim izvorima, čija kulturna sinteza sa drugim tradicijama Balkana i Mediterana predstavlja jednu od najbogatijih jevrejskih muzičkih tradicija.

Ovom prilikom biće upaljene četiri svećice kojima se obeležavaju dani praznika Hanuka (četvrti dan osmodnevnog praznika).

Karte za ovaj nesvakidašnji pozorišno muzički događaj mogu se kupiti pred predstavu kao i u Muzičkoj Omladini Novoga Sada po ceni od 300 din.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.