Obeležan dan rođenja Mihajla Pupina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2017, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležan dan rođenja Mihajla Pupina

Jedan od naših najvećih naučnika Mihajlo Pupin rođen je na današnji dan, 9. oktobra 1854. godine u selu Idvor u Banatu.

Prigodnim programom u Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu obeležava se rođendan poznatog naučnika.

Andrej Janka već dve godine svira gajde, a inspiraciju, kako kaže, nalazi u želji da taj instrument sačuva od zaborava. Na današnji dan u čast rođenja velikog svetskog i našeg naučnika Mihajla Pupina, Andrej je gromkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zvukom gajdi ispunio hodnik i učionice Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" i podsetio svoje vršnjake na značaj današnjeg dana.

"Mihajlo Pupin je bio inspirisan za jedan od njegovih najvećih pronalazaka jednom memorijom iz detinjstva koju je zapamtio kada je gledao gajdaše kako se muče da naštimaju svoje gajde, kako nameštaju te piskove, kako pomeraju gumice na njima da usklade frekvenciju na kojoj visak vibrira. I on je sam za sebe rekao da on radi tu istu stvar samo na električnim kolima", kaže Andrej Janka, učenik.

Veliki naučnik i veliki rodoljub samo su neke od reči direktora škole Milana Vukobrata koji je govorio o Mihajlu Pupinu, čoveku koji nas je sve zadužio.

"Mi se trudimo da se kao škola koja nosi njegovo ime odužimo njegovom delu i onome što je uradio za nas i naravno to je neprekidan posao. To morate svake godine za svaki naraštaj i novu generaciju učenika neprekidno spominjati, govoriti tako da ta priča traje i da se ne ugasi u našem sećanju", kaže Milan Vukobrat, direktor Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin".

Mihajlo Pupin je tokom svog rada dao značajne zaključke u domenu telegrafije i telefonije, a nosilac je i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Dobitnih je brojnih nagrada i priznanja, a bio je i član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18. Univerziteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pupinovi naslednici iz Idvora

Izvor: RTS, 09.Okt.2017

U banatskom selu Idvoru su "Danima Mihajla Pupina" i "Oktobarskim susretima pronalazača" obeležene 163 godine od rođenja velikog naučnika. U okviru svečanosti dodeljeno je 18 plaketa najuspešnijim učenicima Banata. Pokrovitelj ovogodišnjih Oktobarskih susreta je Amasada SAD. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.