O održivom saobraćaju i turizmu duž Dunava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2014, 02:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O održivom saobraćaju i turizmu duž Dunava

Završna konferencija dvogodišnjeg projekta "Transdenjub" (Transdanube), koji je sprovođen pod vođstvom Austrijske agencije za životnu sredinu i saradnjom između 14 projektnih partnera iz šest podunavskih zemalja, biće održana danas u Beogradu.

Na konferenciji će široj javnosti biti predstavljeni rezultati projekta, a poseban naglasak biće stavljen na stanje održive mobilnosti i turizma duž reke Dunav, kao i na metode i mere za rešavanje problema, uspostavljene ponude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održive mobilnosti i turističke pakete, primere dobre prakse sa i van područja Dunava i budućim izazovima.

Projekt ima cilj da kroz razvoj održive mobilnosti duž reke Dunav uz promociju železničkog, autobuskog, biciklističkog i brodskog transporta i širenje koncepta održivog turizma u celom regionu Dunava, doprinese ostvarivanju evropskih ciljeva i politika, kao i jačanje transnacionalne saradnje na svim nivoima.

Na projektu je bilo i 35 pridruženih partnera i posmatrača. Projektni partneri su izradili transnacionalni izveštaj, u kome je prikazano stanje održive mobilnosti, kao i zbir primera dobre prakse koji predstavljaju osnovu za zajedničku viziju održive mobilnosti u regionu Dunava.

Projektni partneri su pripremili regionalne akcione planove kao smernice za primenu konkretnih ponuda održive mobilnosti i turističkih paketa u partnerskim regionima.

Oni su otpočeli najvažnije aktivnosti, dok će one manje važne biti obuhvaćene srednjoročnim i dugoročnim planom, za koje su izrađeni priručnici.

Održive pakete mobilnosti za potrebe turista, razvilo je 11 partnera na projektu. Oni u sebi sadrže ili specifičnosti zemlje koju predstavljaju ( posebno za Austriju, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Moldaviju, Bugarsku, Srbiju), ili prelaze nacionalne granice, kao što su paketi izrađeni za prostor tromeđe Austrija-Slovačka-Mađarska. Srpski partner RARIS izradio je paket održive mobilnosti i turizma pod nazivom “Duša Srbije", koji je postao buking paket. U tri dana putnici mogu da posete svetsku kulturnu baštinu na teritoriji Srbije i da istražuju srpske planine i rečna priobalja.

Izrađene su transnacionalne i regionalne marketinške strategije za promociju tih proizvoda. Urađena je i strategija koja se zasniva na preobražaju tradicionalnih turističkih proizvoda,kao što su obilasci na osnovu specijalnih interesovanja i nautičko putovanje - u proizvode koji se oslanjaju na “meku” mobilnost.

Predlaže se uspostavljanje veze između turizma i korišćenja održivog transporta i boravka u prirodi, kao i razvoj dodatnih ponuda, kako bi se stvorio kompletan portfolio za turistički proizvod.

Interaktivna mapa, urađena u okviru projekta, pokriva celu površinu Dunava, od izvorišta do delte, zajedno sa tampon zonom od oko 75 kilometara, sa obe strane Dunava.

Jednostavnim klikom na kompjuterskom mišu, korisnicima mape je data mogućnost da planiraju svoja putovanja duž Dunava, bilo da koriste brodski prevoz, voz, autobus ili bicikle. Mapa je dostupna na: www.danubetour.eu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Koje su mogućnosti dunavskog turizma?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2014

Završna konferencija dvogodišnjeg projekta "Transdenjub" (Transdanube), koji je sprovođen pod vođstvom Austrijske agencije za životnu sredinu i saradnjom između 14 projektnih partnera iz šest podunavskih zemalja, biće održana danas u Beogradu...Na konferenciji će široj javnosti biti predstavljeni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.