Izvor: Magyar Szó, 05.Avg.2015, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti u interaktivnom parku Spomen kuće „Than“

U Bečeju je pre dve godine, otvorena spomen kuća u rodnoj kući braće Than, Mora i Karolja. Instituciju održava Intelektualni kružok Braće Than a naučni i umetnički sadržaji koje kuća prikazuje, prvenstveno se bave slikarstvom Mora Thana i hemijskim radom Karolja Thana.

Organizator programa Karolina Kolar, izjavila je da se u Spomen kući "Than" pored stalnih izložbi (interaktivni park igračaka, izložba reprodukcija više od 30 slika Mora Thana, fotografije o vezi matematike >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << i prirode, izložba farmaceutike kao i dve spomen-sobe braće) redovno organizuju i razne naučne i kulturne manifestacije. Izložbeni materijal se stalno proširuje ponekom reprodukcijom ili novom igračkom u parku igračaka. Najnovije igračke su krevet fakira, odnosno Van de Graf-generator. Spomen kuća ima i mobilni interaktivni park koji predstavlja minijature igračaka i koji se pokazuje na raznim svečanostima, dečjim festivalima, đačkim takmičenjima.

Nedavno je izgrađeno dvorište u kojem je postavljena i letnja pozornica, a priprema se i etno-kutak koji će predstavljati tradicionalne igre i zanimanja. Pored klupa i mladih stabala, svoje mesto u dvorištu dobile su i skulpture mladog umetnika Stanislava Antonića.

Spomen kuću posećuju učenici iz Srbije i Mađarske tokom školske godine, dok leti većinom dolaze turisti. Kuća je otvorena do septembra između 9-15 časova, a od prvog septembra između 10-17 časova. Cena ulaznice je 200 dinara.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.