Novosadski univerzitet školuje stručnjake i za - prava deteta!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2008, 07:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski univerzitet školuje stručnjake i za - prava deteta!

NOVI SAD - Od 2008/9. na Univerzitetu u Novom Sadu, pri Centru za Evropske studije i istraživanja (CAESAR), startuju nove, jednogodišnje diplomske akademske studije - Evropski master u oblasti prava deteta (EMCR), čiji je nastavni plan juče usvojio Senat UNS-a.

Ovaj interdisciplinarni program je, kako piše "Dnevnik", projekt mreže ENMCR, koju je 2004. osnovalo pet univerziteta iz EU, u Londonu, Stokholmu, Berlinu, Amsterdamu i Madridu. Do jula 2007. su se pridružila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 24 univerziteta i instituta, ali i dalje neprekidno raste. CAESAR je direktni partner s Berlinskim univerzitetom, jer je dobio Tempusov projekat da razvije studijski program i održi prvu godinu.

"Svi ovi univerziteti imaju već tradiciju izučavanja detinjstva i prava deteta, što mi imamo samo rascepkano po različitim disciplinama", kaže prof. dr Nada Korać, članica Programskog veća CAESAR-a. "Voleli bismo da naši budući studenti budu pre svega ljudi iz raznih državnih službi i NVO koji se bave pravima deteta, jer će im ovaj program pružiti priliku da upoznaju savremene poglede na detinjstvo i da ih primene u istraživanjima i stručnoj praksi. Jako bih volela da jednog dana na ovim studijama vidim i direktore škola, centara za socijalni rad, novinare... Nemamo, recimo, ni jednog novinara koji ume kvalifikovano da se bavi detinjstvom. Pre nekoliko godina radila sam studiju „Nevidljivo dete", o slici deteta u medijima. Porazno je koliko malo je prisustvo dece u medijima, ali i kako su predstavljena".

Program EMCR bavi se različitim aspektima detinjstva shvaćenog kao sociokulturni konstrukt, a posebno teorijskim i primenjenim aspektima prava deteta. Koherentan a istovremeno fleksibilan, zasnovan je na istraživanjima koja posmatraju i poštuju decu kao društvene subjekte. Univerziteti učesnici programa teže da artikulišu i nadograđuju iskustva vanakademskih organizacija koje se bave decom u praksi. Program se bavi opštim pitanjima detinjstva i prava deteta, u evropskim okvirima i izvan njih, ali je otvoren za regionalna i lokalna pitanja i iskustva.

"Pošto je usvojen program ovih studija, krećemo da tražimo stipendije za buduće studente. Izdržavamo se od školarina, jer nemamo dodatnih finansija", objašnjava prof. Korać i najavljuje da će u sredu u novosadskom hotelu „Park" biti predstavljene ove studije. "Uslov za upis su završene četvorogodišnje osnovne akademske studije društvenih i humanističkih nauka. To obuhvata sociologe, pedagoge, psihologe... Postojaće i mogućnost da nekoliko najboljih studenata prvi semestar završe u Novom Sadu, a drugi, npr. u Berlinu ili Londonu. Oni koji to uspeju biće dupli masteri".

Planirano je da radni jezik bude engleski, ali ako se upišu samo domaći studenti biće to srpski, osim kad dođu profesori iz inostranstva. Studenti moraju znati engleski jer je čak 90 odsto literature na tom jeziku, kao i završni rad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.