Novosadski festival knjige: Ima za svakog po nešto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski festival knjige: Ima za svakog po nešto

NOVI SAD - Novosadski festival knjige, na kome učestvuje 25 izlagača, ostao je pomalo u "senci" muzičkog festivala "Egzit", jer su tokom tri dana muzičke žurke samo retki posetioci navratili do štandova sa knjigama na trgu ispred Gradske kuće.

Ponuda na sajmu knjiga, koji traje do 18. jula, je šarolika, najviše štandova drže vojvođanski izdavači i knjižari, čije se knjige retko mogu videti u Beogradu, osim na Međunarodnom sajmu u oktobru, ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na uličnim i prigodnim prodajama (Uskrs, Božić, Nova godina).

Ipak, stekao se utisak da se knjiga dobro prodaje. Na pitanje, za koje su se knjige zanimali gosti "Egzita", odgovori su se kretali od prigodnog vodiča za Petrovaradinsku tvrđavu, koji je novosadski "Prometej" objavio na srpskom i engleskom jeziku, do knjige klasika Vladimira Naboka "Smeh u tami", na štandu "Beoknjige", koju je kupio gost iz Skoplja.

Među gostima koji su došli iz inostranstva na "Egzit", za knjigu su se interesovali uglavnom iz bivših jugoslovenskih republika, ali se pred štandom novosadske izdavačke kuće "Eden", koja objavljuje Bibliju i prevode knjiga sa biblijskim temama i kreacionističkim teorijama, zaustavljali su se i Amerikanci.

"Eden" štampao dosta religijskih izdanja



Urednik "Edena" se pohvalio da je kupac iz Slovenije kupio srpsku verziju Biblije, ali na latinici, dok su se četiri Amerikanca čudila da su u Srbiji prevedena dela američkih autora na biblijske teme. Pažnju im je privukla i knjiga Miroljuba Petrovića "Nauka i problem smrti", zato što su videli i njen engleski prevod.

"Eden", čije je sedište u Sremskim Karlovcima, a ima veoma precizno profilisanu izdavačku politiku veoma je zadovolja prodajom na festivalu, pošto je vladalo veliko interesovanje za priručnik "Zakoni zdrvalja i izlečenja" dr Nila Nidlija.

Jedan od urednika "Edena" Goran Dožić je, u razgovoru za Tanjug, istakao da prvi tiraž rasprodat iako nije imao medijsku podršku već se samo radi o "usmenoj" reklami.

I za drugi naslov istog autora "Izlaz iz deporesije" vlada intertesovanje kao i za druge priručnike rešavanje raznih vidova psiholoških problema, za odgoj dece.

Od knjiga na biblijske teme najbolje se prodaju " Biblijski potpo" dr H. Morisa i dr Dž VItkomba, "Postanje - povezivanje nauke i Biblije" dr Arijela Rota..

"Agora" voli Doris Lesing

Već dobro poznata zrenjaninska izdavačka kuća "Agora" koja se može pohvaliti da je prepoznala kvalitet knjiga britanske književnice Doris Lesing dve godine pre nego je dobila Nobelovu nagradu, i značajno doprinela popularisanju domaće autorke Mirjane Đurđević najbolje je prodavala na novosadskom festivalu knjige baš naslove ove dve spisateljice.

U sučaju Lesingove to su njeni romani "Leto pre sumraka" i "Trava peva", dok je među knjigama Đurđevićeve ponovljeno izdanje komičnog trilera "Parking Svetog Savatija" na prvom mestu. Prvi tiraž njenog najnovijeg romana "Čuvar svetinje" koji se pojavio u oktobru prošle godine već je rasprodat, a novosadski čitaoci, inače, veoma rado kupuju njene knjige.

Drugi zrenjaninski izdavač "Sezam buk" koji u ponudi ima pretežno prevedene bestselere ovoga puta je najbolje prodavao dva nova hita " Vrt laži" Ajlin Gudž i "Čucari poruke Đankarla Kanaca i Đanfranka Fregulja.

Na štandu novosadskog izdavača "Vega media" koji može da se pohvali repretzentativnom edicijom "Nobelovci" pokrenutom u vreme obeležavanja jednog veka najvažnije literarne nagrade,kupci su se interesovali za novu Antologiju ex yu rok poezije 1967-2007 naslovljenu "Pesme bratstva, detinjstva & potomstva", koju je priredio Petar Janjatović. On je 1993 priredio prvu antologiju rok poezije SFRJ " Pesme bratstva &detinjstva".

Pažnju na štandu ovog izdavača privlačio je i monumentalni (po dimenzijama) roman Edgarda Vega Junkea " Koliko god obećavala da ćeš da kuvašc i plaćaš stanarinu popušila si, jer se Bil Bejli više ne vraća kući".

Ovo delo je objavljeno 2003. godine u SAD i tada je pokupilo pregršt nagrada pa je njegovo prevođenje na srpski podržala Američka ambasada u Beogradu.

"Rubikon" favorizovao Noama Čomskog

Porodična manufaktura, kako je Milorad Vujović, osnivač novosadskog "Rubikona" nazvao ovu izdavačku kuću, štampala je čak šest naslova američkog miuslioca Noama Čomskog što znači da je ovaj autor, naklonjen i Srbima veoma popularan.

Vujović prvi put samostalno drzi štand na Festivalu knjighe i veoma je zadovoljan prodajom i romana književnice iz arapskog sveta Kenize Murad o životu žena na Bliskom istoku koji je štampao u saradnji sa veoma poznatim beogradskim izdavačem "Editor-Alnari".

On smatra da je bio uspešan potez što je objavio biografije nekih muzičkih zvezda kao što su Bob Marli i Kurt Kobejn.

"Dom i škola" uče decu da uče

Beogradski izdavač "Dom i škola" kome samo ime kaže kakav mu je izdavački koncept posebno je zadovoljan prodajom luksuznog izdanja "Istorije Srba" Vladimira Ćorovića čija je regularna cena 2.400 dinara, a na Festivalu se prodaje za 1000 dinara.Traži se i " Antologija grčkih mitova" koju je priredio Goran Badžak na osnovu najboljih stranih izdanja.

Ovaj izdavač je veoma ponosan na malu ,ali korisnu knjigu " Naučite ih kako da uče" Emira Bečića jer je to prvi domaći priručnik za roditelje da od dece stvore uspešne đake. Knjiga i bez posebne reklame odlično prolazi na tržištu.

Drugi beogradski izdavač" Feniks libri" dosetio se da štampa dela Fjodora Dostojevskog i to se pokazalo kao veoma mudro jer se dobro prodaju.

Neki posetioci Festivala knjige su šokirani što "Leo komerc" slobodno prodaje "Majn kamf" Adolfa Hitlera iako je prema odluci Nemačke distirbucija ove biblije nacizma zabranjena do 2015 godine kada se navršava 70 godina od Hitlerove smrti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.