Novosadska  Informatika, prva, dobija privatnog partnera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadska "Informatika", prva, dobija privatnog partnera

NOVI SAD -

Četrdesetoro odbornika vladajuće većine u novosadskoj skupštini usvojilo je večeras na vanrednoj sednici, bez prisustva opozicije, nacrt ugovora o uvođenju javno-privatnog partnerstva za finansiranje i izgradnju mreže optičkih kablova u Novom Sadu. Time je novosadsko Javno preduzeće "Informatika" postala prvo takvo preduzeće u Srbiji koje će dobiti privatnog partnera.

Većina glasova u gradskoj skupštini bila je preduslov da Javno preduzeće „Informatika“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već u utorak nakon otvaranja međunarodnog tendera dobije privatnog partnera, koji će, kako se očekuje, u izgradnju 2.400 kilometara optičke infrastrukture uložiti između 50 i 60 hiljada evra.

„To što će dobiti Novi Sad i svi građani je korak koji će nas odvesti u budućnost. Svako domaćinstvo trebalo bi da u narednih šest godina bude umreženo u jedinstvenu gradsku otvorenu mrežu“, rekao je za RTV direktor Javnog preduzeća „Informatika“ Zoran Delić.

On je dodao da će, ako projekat bude sproveden do kraja, Novi Sad postati prvi grad u Srbiji, u regionu, ali i prvi grad te veličine u Evropi i svetu, koji će dobiti jedinstvenu otvorenu optičku mrežu, usaglašenu sa digitalnom agendom koju će moći da koriste svi provajderi i svi građani. Mrežom će upravljati „Informatika“, vlasnik će biti Grad Novi Sad, a privatni partner ostvariće profit od korišćenja te mreže.

Na vanrednoj 51. sednici Skupštine Novog Sada usvojen je i predlog trilateralnog ugovora između Javno-komunalnog preduzeća „Novosadska toplana“, Grada Novog Sada i Vlade Srbije, kojim će se Toplana zadužiti za oko 10 i po miliona evra namenjenih za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja, a koje će vraćati prema zacrtanim uslovima. Obaveza „Novosadske toplane“ biće da najkasnije do grejne sezone 2013/2014 uspostavi sistem naplate usluge grejanja baziran na predatoj količini toplote.

Ipak bez Pešačko-biciklističkog mosta u 2012.

Izmenama Odluke o programu uređivanja građevinskog zemljišta novac koji je bio predviđen za izgradnju Pešačko-biciklističkog mosta preko Dunavca prebačen je na druge projekte, jer je procenjeno da ona ne bi mogla biti iskorišćena tokom 2012. godine zato što je priprema dokumentacije tek na početku.

Još sednica do izbora?

Na pitanje da liće 51. sednica zaista biti poslednja u ovom sazivu gradskog parlamenta, predsednik Skupštine odgovorio je rečenicom „nikad ne reci nikad“. Kako je rekao, to će zavisiti isključivo od predloga Gradskog veća.

„Uvek je moguće da bude nešto vanredno i odluke koje su važne, a koje će biti neophodne za funkcionisanje javnih i javno-komunalnih preduzeća i ne bih smeo da dajem nikakve izjave oko toga“, kaže predsdenik Skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović.

Jovanović dodaje da bi zbog eventualnog velikog raskoraka između martovske sednice i novog saziva gradskih organa koji bi mogli biti konstituisani tek krajem juna, bilo moguće da se u međuvremenu sazove još sednica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.