Novosađanin gaji grašak star 45.000 godina

Izvor: Blic, 27.Feb.2014, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosađanin gaji grašak star 45.000 godina

U arheološkoj bašti ispred Muzeja Vojvodine rastu biljke koje su ljudi i njihovi rođaci neandertalci jeli od 45.000 godina p.n.e. pa do 17. veka i početka poljoprivrede. Aleksandar Medović

Zasluge za to idu arheobotaničaru (stručnjak koji traga za ostacima hrane iz praistorije, odnosno nekim zagorelim ručkom domaćice iz davnina) Aleksandru Medoviću.

Pre tri godine uspeo sam da uzgojim jednozrnu pšenicu. Ona je počela da se kultiviše pre 8.000 godina za vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << starčevačke kulture i zbog nje je naša civilizacija opstala. Ne donosi puno ploda, ali je izdržljivija od ove današnje, koju su nam doneli Rimljani. Njen gluten nije opasan, pa je idealna za, recimo, Novaka Đokovića - priča Medović.

Više o ovom neobičnom poduhvatu pročitajte na sajtu „24 sata".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.