Izvor: Magyar Szó, 13.Okt.2014, 05:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi svet istine i pomirenja

Prošlo je sedam decenija od početka strahota koje su se događale u koncentracionom logoru u Gakovu: pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine Vojvodine, Ištvana Pastora, u petak je u Gakovu kod Sombora održan pomen nevino stradalim podunavskim švabama, u periodu od 1944. do 1948. godine.

Sećanju na tragediju predhodila je ekumenska misa u somborskoj crkvi Svetog Stefana. Na komemoraciji su se pojavili Mihalj Njilaš, zamenik pokrajinskog premijera, Zoran Babić, šef republičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << poslaničke grupe Srpske napredne stranke, predvodnici pokrajinskih parlamentarnih stranaka, civilna udruženja, predstavnici crkvenih zajednica i potomci nekadašnjih žrtava.

Na spomen obeležju u Gakovu, na mestu nekadašnjeg logora, Pastor je u svom govoru naglasio da prisećanje na žrtve pruža još jednu šansu svima nama da pojačamo svoje duboko uverenje da nema kolektivne krivice i da niko ne sme izgubiti život zbog toga što pripada određenoj nacionalnoj, crkvenoj ili drugoj zajednici. Takođe je izjavio da smo danas već sposobni zajednički da se osvrnemo na prošlost i dodao da je u stvaranju preduslova za to, vojvođanski parlament imao veliku ulogu usvajajući još 2003. godine odluku o odbacivanju postojanja kolektivne krivice. Podsetio je, da je republički parlament u junu prošle godine prihvatio deklaraciju koja se zalaže za slične principe. Pastor je naglasio da se prošlost ne sme zaboraviti kako se ne bi ponovila.

Saša Todorović, gradonačelnik Sombora je izjavio da žitelji opštine mogu biti ponositi na svoje pretke, poznate umetnike, doktore, profesore, odnosno na činjenicu da na teritoriji opštine, pripadnici 23 nacionalne zajednice žive u harmoniji. „Nažalost istorija je imala trenutke na koje se niko ne može sa ponosom sećati, trenutke kada je bilo manjka razuma” – dodao je naglašavajući da današnjicu ponovo karakteriše čuvanje tradicija različitih zajednica.

Predsednik Udruženja podunavskih švaba Nemačke, Hans Supric je sa zadovoljstvom konstatovao da se danas čuju ovako tople reči na mestu gde su ranije kopane masovne grobnice. „Ove rečenice daju šansu ljudima da veruju u novi svet istine, pravednosti i pomirenja” – naglasio je.

Koncentracioni logor u Gakovu je postojao od 12. marta 1945. godine do januara 1948. U logoru je bilo zarobljeno otprilike 17 hiljada nemaca, a većina njih, oko 8.5 hiljada, izgubila je život tokom tog stravičnog perioda.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.