Izvor: Magyar Szó, 20.Jan.2016, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pijačni red u Somboru

Zelena pijaca u centru grada je osnovana 1820. godine, a sto godina kasnije je ograđena lancima koji su razapeti između stubova, tako da i danas, ako neko krene tamo da kupuje, kaže da „ide u lance“. U međuvremenu je pijaca pretrpela više obnova, pregrađivanja, ali i dalje važi kao jedan od karakterističnih društvenih prostora grada, koji je i za turiste interesantan, sa košarama od trske koje se još uvek mogu naći kod prodavaca, sa kofama za sir i grajom mušterija. Naravno, i ovde >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << su se pojavili preprodavci, i oni koji nude robu iz Mađarske, a koje je još nedavno gonilo više inspektora istovremeno. Nove gradske uredbe o kategorizaciji pijaca i pijačnog reda usaglasili su rad pijaca odgovarajućim zakonima, a kao rezultat toga prestala je i presija koja je otežavala život prodavaca. JP. „Prostor“ koji održava pijace „U lancima“ i „Selenču“ je odredio da sada robu mogu prodavati isključivo registrovani proizvođači i firme koje imaju trgovačku dozvolu. Robu, dakle, na tim pijacama nudiće registrovane osobe. Za trgovinske proizvode je ograđen poseban prostor, pijačari više ne moraju da se boje od napada inspekcije i ogromnih kazni, pošto se sve odvija onako kako zakon nalaže.

Neposredno pred Novu Godinu trgovački lanac „Idea“ je otvorio samoposlugu u delu zgrade nekadašnje Robne kuće Beograd koji se naslanja na „Lance“, što je izazvalo haos u pijačnom redu zbog uvoženja robe i novonastalog smeća. Problem je brzo rešen, roba se u magacin nosi nakon zatvaranja pijace, a nagomilani otpad radnici „Prostora“ i „Idee“ zajednički uklanjaju. I na vašarištu postoji pijaca, za meštane čuveni buvljak, koji izuzev petka i nedelje, i nije pravi buvljak već prodaja iz privremenih paviljona svega i svačega, počev od odeće, šerpi, mašinskih delova pa sve do pecaroškog pribora i električnih uređaja. Prilike su prilično nezgodne. Ova pijaca je nastala kao privremeno rešenje pre više decenija, ali se pokazala više kao trajno, kao i mnogo štošta kod nas. Direktor „Prostora“, Goran Nonković kaže da dosadašnje sitnije investicije nisu u većoj meri popravile stanje na ovoj pijaci, i da su potrebne sveobuhvatne mere. Inače, javno preduzeće želi da vrati tradiciju stočnog vašara i mesečnog vašara u gradu, jer su ovi događaji bili značajni za Sombor ne samo iz trgovačke perspektive, već i kao kulturni, zajednički gradski događaj.

U većini sela u okolini Sombora pijačarenje je zamrlo, u nekim mestima čak i ne postoji. JP. „Prostor“ ovaj proces želi da prekine jer se rukovodi mišlju da i sela imaju potrebu za pijacama.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.