Novi Sad ušao u porodicu zelenih gradova, obnova SPENS-a naredne godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad ušao u porodicu "zelenih gradova", obnova SPENS-a naredne godine

Na proleće naredne godine trebalo bi da počne obnova Spensa najavljeno je u Gradskoj kući gde je potpisan dokument o saradnji Grada i Evropske banke za obnovu i razvoj. Osim na Spensu, Evropska banka učestvovaće i u obnovi voznog parka Gradskog saobraćajnog preduzeća, kao i izradi akcionog plana za ekološki čistiji grad.

Izradu studiju izvodljivosti obnove Spensa, koji bi nakon rekonstrukcije trebalo da bude energetsi efikasan, finansiraće Evropska banka, a trebalo bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bude gotova u oktobru. Nakon rekonstrukcije imaćemo moderan, objekat, model finansiranja radova još nismo odabrali, a prema grubim procenama obnova bi mogla koštati i do 4,5 milijardi dinara, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"Govorim i o obnovi ili zameni fasadnog omotača Spensa, zameni odnosno obnovi krova, stepeništa i unutrašnjioh objekata, velike i male dvorane, bazena i svih onih javnih prostora koje Novosađani i ne samo Novosađani koriste na Spensu. Mislim da smo dobili veoma dobre ponude o EBRD, ne smem da kažem da su gotovo besplatne, ali to su sada neuporedive u odnosu na ove eksperte kada, pre nas eksperte kada su radili za 6,2 posto kamate, mi danas imamo duboko ispod dva" rekao je Vučević.

Sa 300.000 evra finansiraće i izradu akcionog plana za ekološki čistiji grad, a potpisivanjem tog dokumenta Novi Sad ušao je u zajednicu evropskih zelenih gradova.

"Ovo nije jednostavno,ovo nije diploma, ovo znači da jedna ekipa u jednom gradu,kao vi u Novom Sadu je posvećena daradi na strategiji, na implementaciji strategije, to znači da će biti serija prioritetnih investicija koje će grad opredeliti sa pomoću naših konsultanata, ali odluke će donositi Grad" rekla je direktorka za Zapadni Balkan Evropske Banke za obnovu i razvoj Zuzana Hargitai.

Evropska banka finansiraće i nabavku 30 novih autobusa za Gradsko saobraćajno preduzeće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi Sad i EBRD dogovaraju se o obnovi SPENS-a

Izvor: Danas, 23.Avg.2019

Grad Novi Sad i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su potpisali pismo o namerama za saradnju na obnavljanju zgrade Sportsko-poslovnog centra "Vojvodina"- SPENS-a. Članak Novi Sad i EBRD dogovaraju se o obnovi SPENS-a se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.