Novi Sad se razvija uz uvažavanje zelene arhitekture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2022, 11:41

Novi Sad se razvija uz uvažavanje zelene arhitekture

Povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu i JKP ''Gradsko Zelenilo'' organizovali su prvi naučno-stručni skup i treći stručno-savetodavni skup ''Zelena arhitektura u eri klimatskih promena''.

U uvodnom delu skupa prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu prof. dr Saša Orlović i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a nakon toga u krugu zgrade JKP ''Gradsko Zelenilo'' simbolično su zasadili jedno novo stablo.

"Krećemo u novu etapu humanizacije uslova življenja, odnosno ozelenjavanja u Novom Sadu. Krivo mi je što niko ne primećuje da su u novom Generalno-urbanističkom planu grada zelene površine povećane za 180 hektara, uz obavezu investitora da imaju 60 posto visokih stabala na parcelama gde grade. U prethodnom periodu radili smo na zalivnim sistemima, kako bismo sve što je zasađeno i što novo sadimo bilo očuvano. U toku je kompletna rekonstrukcija Dunavskog parka posle dugo vremena, a danas ćemo videti i film o budućem Central parku koji će zauzimati prostor oko ranžirne stanice. Površinski će biti impozantan, a pešačkom pasarelom biće spojen sa novim parkom između Detelinare i Novog naselja", naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prof. dr Saša Orlović rekao je da ovim skupom žele da na početku proleća i na Svetski dan šuma pokažu odgovornost prema budućnosti.

"Na današnjem skupu imamo gostujućeg inostranog predavača Atilu Tota koji će takođe održati studentima radionicu koja će trajati pet dana. U Novom Sadu intenzivno sadimo vodeći računa o biljnim vrstama, kako bi bile zastupljene one koje imaju optimalne uslove da opstanu. Obavljamo redovan monitoring gasova staklene bašte u gradu, kao i zdravstvenog stanja stabala, kako bismo sprečili da drveće pada. Naš cilj je održivi razvoj zdravog Novog Sada", istakao je prof. dr Saša Orlović.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica rekao je da ta obrazovna ustanova daje podršku razvoju šumarstva i zelene arhitekture u gradovima.

"Svi zajedno moramo delovati kako bismo povećali stepen pošumljavanja. Grad Novi Sad opredelio se da se razvija uvažavajući zelenu arhitekturu uz podršku Poljoprivrednog fakulteta, Instituta za nizijsko šumarstvo i JKP ''Gradsko Zelenilo''. Zelena arhitektura podrazumeva optimalni odnos između urbanog razvoja i ozelenjavanja", ocenio je prof. dr Nedeljko Tica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SVETSKI DAN ŠUMA Novi Sad dobija novih 180 hektara zelenih površina

Izvor: Blic, 21.Mar.2022

Povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu i JKP "Gradsko Zelenilo" organizovali su prvi naučno-stručni skup i treći stručno-savetodavni skup "Zelena arhitektura u eri klimatskih promena". U uvodnom delu skupa prisutnima su se obratili gradonačelnik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.