Novi Sad podnosi kandidaturu za prestonicu kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad podnosi kandidaturu za prestonicu kulture

Novi Sad će se krajem 2015. godine zvanično prijaviti za titulu evropske prestonice kulture. Tada ističe rok za kandidaturu, a kako kažu u Kulturnom centru Novog Sada, još mnogo posla je ostalo da se odradi. Pre svega su potrebna veća ulaganja u infrastrukturu, odnosno kulturne objekte, a neophodna je i veća podrška lokalne, pokrajinske i republičke vlasti i drugih činilaca kulturne zajednice.

Novi Sad se još od 2011. godine priprema za kandidaturu za evropsku prestonicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulture. Najprimetnija promena u gradu od tada jeste rekonstrukcija stare streljane Eđšeg, ali najveći kulturni projekat Evropske unije, zahteva mnogo veća ulaganja u infrastrukuru. Veliki planovi postoje za Kinesku četvrt i za izgradnju novih objekata.

"Sve je to preduslov za evropsku prestonicu kulture, a u najavi je za 2015. i 2016. izgradnja novog objekta baletske i muzičke škole na Bulevaru cara Lazara kada će grad dobiti konačno i novu koncertnu dvoranu koja nedostaje Novom Sadu i na tome ćemo insistirati i na tome ćemo više raditi svakako", rekao je Vanja Vučenović, član gradskog veća za kulturu.

Rok za kandidaturu Novog Sada za titulu evropske prestonice kulture, ističe krajem sledeće godine. Da bismo 2021. godine postali centar evropskih kulturnih dešavanja, u Kulturnom centru Novog Sada, koji je nosilac projekta, ističu da je potrebna mnogo veća podrška pokrajinske i republičke vlasti, kao i stručne javnosti.

"Pojedinačni stručnjaci, pojedinačni umetnici, pojedinačne organizacije i pojedinačne oblasti, ostaju zatvorene isključivo za svoje potrebe i interese, potrebno je da se povežemo i mi ćemo između ostalog danas predstaviti jednu zajedničku internet platformu gde će svi kulturni sadržaji novog sada biti povezani na jednom mestu, ne samo da bi građani mogli da budu obavešteni, već da bi i mi kulturni poslenici vodili računa da ih pravilno rasporedimo, tako da se ne preklapamo, već da imamo jednu stalnost kulturnih sadržaja". istakao je direktor Kulturnog centra Andrej Fajgelj.

Podršku u kandidaturi Novom Sadu pruža i grad Osijek, koji pretenduje na titulu evropske prestonice kulture, godinu dana ranije, odnosno 2020. godine.

"Ovaj projekat evropske unije nam daje mogućnost da promenimo nešto u glavama naših sugrađana, percepciju ljudi kada je Osijek u pitanju, a sve ono materijalno što će doći uz to, je samo nešto što dolazi onako pride, otvaranje radnih mesta, pokretanje jednog dobrog dela kulturnog turizma, dakle nešto što će doneti gradu i popriličnu količinu prihoda", naveo je Vladimir Ham, zamenik gradonačelnika Osijeka.

Upravo razvoj različitih grana privrede, pre svega turizma, ali i pozicioniranje Novog Sada kao grada vrednog posete na evropskoj mapi kulture, jeste cilj ove titule. U Kulturnom centru kažu da je do sada urađen nacrt strategije, osmišljen je identitet prijave, osnovan programski savet i obezbeđena međunarodna podrška, i to ocenjuju kao postavljanje temelja u zidanju kuće. Do izgradnje krova, izgleda nas čeka još mnogo posla.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predstavljen nacrt strategije "Novi Sad 2021"

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2014

U Kulturnom centru Novog Sada održana je završna godišnja konferencija Organizacionog odbora za realizaciju inicijative da se Grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine..."Evropska prestonice kulture nije samo titula, već se radi o najvećem evropskom projektu koji našem...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.