Novi Sad na dan slepih gleda očima srca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad na dan slepih gleda očima srca

Međunarodni dan slepih i slabovidih, 15. oktobar, u Novom Sadu biće obeležen u okviru programa pod nazivom „Oči srca" programima koji će biti organizovani tokom celom dana na nekoliko lokacija u gradu koji će kulminirati večernjim koncertom u Sinagogi, a čiji je cilj da ovu temu stavi u fokus i približi je našim sugrađanima.

Tokom 15. oktobra biće realizovano više dnevnih programa na nekoliko lokacija u gradu (Studentski trg, plato Spensa, Trg slobode) koncipiranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kroz muzički i dramski program, uz projekciju filma o pijanisti Uglješi Brkljaču reditelja Dušana Miletića.

Učesnici umetničkih performansa na ovih nekoliko gradskih lokacija biće duo Bogdanov i Dragan Jajić Vladisavljev sa ekipom "Kreativnog pogona".

Centralni događaj je večernji koncert u Sinagogi, na kome će, pored Uglješe Brkljača učestvovati i pijanisti Petra Spasojević, Rita Kinka, Ratimir Martinović, violončelista Marko Miletić, klarinetista Aleksandar Tasić, gudački kvartet "TAJJ" i gudački orkestar "Kamerata Akademika", koji će, kao znak podrške slepim i slabovidim, svirati sa povezom na očima. Koncert će početi u 19 časova. Ulaz na koncert će biti omogućen uz donaciju za povez, a pri-kupljena sredstva biće upotrebljena za edukaciju slepih i slabovidih osoba u kretanju gradom i nabavku pasa vodiča.

Na konferenciji za novinare koja je održana ovim povodom u sredu 10. oktobra u Dekanatu Akademije umetnosti govorili su Anica Milošević, u ime Fondacije "NeoplantArt", i učesnici programa, pijanista Uglješa Brkljač i violončelista Marko Miletić.

Uglješa Brkljač izrazio je veliko zadovoljstvo zbog načina na koji će se u Novom Sadu po prvi put obeležiti Međunarodni dan slepih i slabovidih, čime se podiže svest građana o položaju slepih lica i pobuđuje empatija. "Čast mi je što učestvujem na koncertu sa mojim profesorom, Ratimirom Martinovićem, kao i sa mojim bivšim profesorima, a sada kolegama sa Akademije umetnosti, i što smo se okupili oko ovako plemenitog cilja", izjavio je on.

Kako je istakao rukovodilac gudačkog orkestra "Kamerata Akademika", Marko Miletić, svim članovima orkestra je sviranje sa povezom na očima veliki i potpuno jedinstven izazov, i veruje da će uloženi trud biti minimalan u odnosu na snagu iskustva i poruke koju time šalju.

Program "Oči srca" za svoj dugoročni cilj ima osposobljavanje slepih i slabovidih osoba u samostalnom kretanju gradom i osamostaljivanje u svakodnevnom životu, obezbeđivanje adekvatne obuke za prostornu orijentaciju, asistivne tehnologije i ravnopravnog učešća slepih u društvenoj zajednici. Motiv je podizanje svesti o položaju slepih lica i podsticanje empatije kod građana.

Iza ideje o organizaciji programa "Oči srca" stoje organizacije "NeoplantArt" i Akademija umetnosti u Novom Sadu, a program se realizuje uz podršku Fondacije "Novi Sad 2021".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Muzičari sutra u Sinagogi sviraju s povezom na očima povodom Dana slepih i slabovidih

Izvor: Radio 021, 11.Okt.2018

Međunarodni dan slepih i slabovidih, 15. oktobar, u Novom Sadu biće obeležen u okviru programa pod nazivom "Oči srca" programima tokom celom dana na nekoliko lokacija u gradu...Obeležavanje ovog dana kulminiraće koncertom u Sinagogi, na kojem će, osim Uglješe Brkljača, nastupiti i pijanisti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.