Novi Sad među šest opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2018, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad među šest opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem

Novi Sad, pored Novog Pazara, Bujanovca, Sjenice i Tutina, jedan je od vodećih gradova koji je prošle godine imao pozitivan prirodni priraštaj, rezultati su istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

U trenutku dolaska naše ekipe na kliniku za Ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, saznajemo da je na svet u toku prepodneva došlo 10 beba. Ta klinika je tercijalna u Srbiji i na godišnjem nivou ovde se rodi 7.000 novorođenčadi. Tu se ubrajaju ne samo mame Novosađanke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već i porodilje skoro celog Južnobačkog okruga.

"Ono što je bitno, povećava se i broj trećerotki. On je negde pre 20 godina , znači 90-tih godina iznosio između 3 i 5 odsto, 6 odsto. Prošle godine imali smo čak 12,4 odsto trećerotki, a sa 3 i više dece imali smo čak 5 odsto pacijentkinja", kaže Tihomir Vejnović, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine.

Učešće broja porođaja vantelesnom oplodnjom je takođe u porastu i poslednjih godina u Novom Sadu iznosi oko 2 odsto, dok rekord drži Belgija sa 4 procenta.

Prema pomenutoj vitalnoj statistici, Novi Sad se svrstava u opštine koje imaju veći broj rođenih u odnosu na broj umrlog stanovništva. Ipak, to nije dovoljno da bismo mogli reći da se u Novom Sadu rađa 2 dece u proseku po porodici koliko bi bilo potrebno da bi se ostvario prirodni rast stanovništva.

U prilog tome ide podatak da je od 2011. do 2016. godine broj stanovništva u Novom Sadu porastao za nekih 50 hiljada, a da oko 28 hiljada od toga, čini stanovništvo koje se doselilo iz drugih delova Srbije.

S druge strane, svega 32 od 233 države beleže pad broja stanovnika, dok negativni prirodni priraštaj ima samo 18 zemalja od kojih se 13 suočava sa negativnim prirodnim priraštajem i migracijama, a među njima je i Srbija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.