Novi Sad grad rvačkog sporta (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2019, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad grad rvačkog sporta (AUDIO)

Naš osvajač bronzanog odličja na evropskom šampionatu u rvanju grčko - rimskim stilom Aleksandar Jovančević, sada trener Rvačkog kluba Novi Sad, sakuplja materijal za monografiju povodom obeležavanja stogodišnjice ovog sporta u glavnom gradu Vojvodine.

Počeci rvanja u našoj zemlji vezuju se za Sombor i Suboticu, odnosno za 1872. i 1873. godinu, a nakon Prvog svetskog rata niču rvački klubovi i u drugim mestima u Vojvodini.

U Novom Sadu od 1920. godine deluje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sportski klub Juda Makabi, koji je okupljao jevrejsku omladinu i do kraja Drugog svetskog rata igrao je značajnu ulogu u jugoslovenskom rvanju.

U novijoj istoriji nosilac razvoja rvanja u Novom Sadu je bio RK Vojvodina, koji je tri puta uzastopno (1994; 1995; 1996; godine) bio prvak SR Jugoslavije.

Ovu generaciju novosadskih rvača predvodio je učesnik Olimpijskih igara u Atlanti 1996. i osvajač evropskog bronzanog odličja godinu dana kasnije u Finskoj, Aleksandar Jovančević.

On je sada trener RK Novi Sad i autor buduće monografije

o rvanju u Novom Sadu u susret stogodišnjici ovog sporta u glavnom gradu Vojvodine.

"Do stogodišnjice imamo još dve godine, a pripreme teku skupljanjem dokumentacije i arhivske građe za monografiju i film", kaže Jovančević i dodaje da je planirana svečana akademija.

On zaključuje da Novi Sad postaje rvačka sredina, s obzirom na to da će početak godine proteći u znaku više značajnih akcija, poput osnivanja Rvačkog saveza grada Novog Sada, osnivanja novog rvačkog kluba ali i održavanjem seminara na kojima mladi treneri mogu da steknu licence za rad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.