Nova sezona emisije Sučeljavanje na RTV 1

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2020, 15:30

Nova sezona emisije "Sučeljavanje" na RTV 1

Novu sezonu emisije Sučeljavanje na Radio-televiziji Vojvodine večeras od 21 sat na prvom programu RTV otvaramo debatom o temi koja je pre godinu dana pokrenuta baš u Novom Sadu.

Regionalna inicijativa u javnosti poznata kao "Mini Šengen", pokrenuta je 10. oktobra prosle godine na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Iako su mnogi smatrali revolucionarnom i samu ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zemlje Zapadnog Balkana koje su u čekaonici Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Unije među sobom ukinu ekonomske barijere, od samog starta se otvoreno sumnjalo u to može li uopšte da zaživi na prostoru i dalje opterećenom prošlošću.

Činjenica je da je za ovih godinu dana, možda više i od korone, punu implementaciju Deklaracije koja za cilj ima obezbeđivanje četiri osnovne slobode: slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu Zapadnog Balkana kočila upravo politika.

Uprkos tome što je sve u duhu Evropske ekonomske agende i Balkanskog procesa. Uprkos tome što su ideju o otvorenom tržištu podržali i Brisel i Vašingtom. Da li će se ekonomija izboriti za svoju šansu? Ili će i dalje političke prilike diktirati tempo razvoja regiona? Kome smeta Srbija kao ekonomski, ali i lider u realizaciji platforme Mali Šengen? Ko se bavi geopolitičkim kombinacijama, a za koga je ideja o Balkanskom Mini Šengenu pitanje boljeg života u budućnosti, više investicija, više radnih mesta, novih puteva ...? Gde smo danas, godinu dana posle?

Stavove sučeljavaju:

RADOJKA NIKOLIĆ, glavna i odgovorna urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar"

ALEKSANDAR POPOV, direktor Centra za regionalizam

SRĐAN GRAOVAC, analitičar Centra za društvenu stabilnost

ZORAN PANOVIĆ, programski direktor "Demostata"

Autor i voditelj emisije Aleksandra Popović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.