Notari će davati 30 odsto zarade sudovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2014, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari će davati 30 odsto zarade sudovima

Predloženim izmenama Zakona koje je danas usvojila vlada Srbije predviđen je, pored ostalog, novi namet javnim beležnicima, tako da bi ubuduće 30 odsto njihovih prihoda išlo za poboljšanje rada sudova. Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đordević izjavio je večeras da AKS nije upoznata sa sadržinom predloženih promena zakona koje je danas usvojila Vlada, ali da ukoliko se radi o predlozima koji su pre nekoliko dana ponuđeni advokaturi, to je za nju nije prihvatljivo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema tom predloženom zakonskom rešenju, javni beležnik je dužan da 30 odsto od naplaćene nagrade za svoje usluge bez PDV-a, plati na račun propisan za uplatu javnih prihoda u roku od 15 dana od naplate.

Taj iznos se raspodeljuje za tekuće rashode sudova i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima, kao i druge rashode i investicije za sudove, u skladu sa zakonom, navodi se u predloženim izmenama u koje je Tanjug imao uvid.

Među usvojenim rešenjima, koje je predložilo Ministarstvo pravde Vladi, omogućeno je da pored javnih beležnika ugovore o prometu nepokretnosti mogu da sačinjavaju advokati i građani uz solemnizaciju kog javnog beležnika.

Predloženim promenama na taj način se omogućava da pored javno beležničkog zapisa, ugovori o prometu nepokretnosti mogu sačinjavati i u pismenom obliku, s tim da je neophodno da prođu postupak solemnizacije javnog beležnika kako bi stekli svojstvo javne isprave.

Iz ovoga je izuzeto sačinjavanje ugovora o prometu nepokretnosti za poslovno nesposobna lica, odnosno ta forma ugovora može biti sačinjena jedino u formi javnobeležničkog zapisa, dakle kod javnog beležnika.

Izmenama Zakona o javnom beležništvu predviđeno je i rešenje da za javnog beležnika u, na primer Aranđelovcu, može da konkuriše i kandidat koji živi u Beogradu, s tim što je dužan da do dana polaganja zakletve promeni mesto prebivališa u mesto za koje je imenovan za javnog beležnika (Beograd u Aranđelovac).

Ove zakonske izmene kao i izmene Zakona o prometu nepokretnosti čiji je predlog Vlada usvojila biće razmatrane po hitnoj proceduri u skupštini Srbije i trebalo bi da stupe na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Neprihvatljive izmene zakona, protest advokata se nastavlja

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đordević izjavio je večeras da AKS nije upoznata sa sadržinom predloženih promena zakona koje je danas usvojila Vlada, ali da ukoliko se radi o predlozima koji su pre nekoliko dana ponuđeni advokaturi, to je za nju nije prihvatljivo.

"Naši zahtevi su bili dosta širi. Ovaj potez je posledica potpuno samostalnog delovanja ministra pravde Nikole Selakovića i predstavlja još jednu neprijatnu provokaciju i za građane i za advokaturu u Srbiji", rekao Đorđević za B92.

Prema njegovim rečima, protest advokata se u svakom slučaju nastavlja jer predloženim izmenama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti nije učinjeno ništa novo.

On je istakao da predloge koji su prošle nedelje ponuđeni advokatura nije prihvatila, već da je stavila je svoj kontrapredlog.

"Radi se o tome da su i do sada prema važećim normama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti i građani i advokati mogli da pišu u pisanoj formi ugovore o prometu nepokretnosti, ali takvi ugovori morali biti solemnizovani od javnih beležnika koji su ih isključivo sačinjavali", naveo je Đorđević.

Sama činjenica da će to moći da rade advokati ne znači mnogo, naveo je on.

"Nađite mi nekog ko će prvo doći kod advokata i platiti dinar, a onda otići kod notara i platiti isti taj dinar, to se neće dogoditi, to je podmetanje advokaturi i nešto sa čim se advokatura nikada nije saglasila", naglasio je Đorđević.

Advokati zahtevaju izmene prema kojima bi ugovore o prometu nepokretnosti koji oni sačine javni beležnici samo overavali, (postupak legalizacije dokumenta), bez provere njegovog sadržaja.

Advokati koji su već 50 dana u štrajku u celoj Srbiji, odbili su u ponedeljak predlog Ministarstva za izmene Zakona o javnim beležnicima, jer nisu u skladu za njihovim zahtevima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Notarima će 30 odsto zarade ići za sudove

Izvor: Mondo, 30.Okt.2014

Predloženim izmenama Zakona koje je danas usvojila vlada Srbije predviđen je, pored ostalog, novi namet javnim beležnicima, tako da bi ubuduće 30 odsto njihovih prihoda išlo za poboljšanje rada sudova...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Prema tom predloženom zakonskom rešenju, javni beležnik...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.