Noćni letnji vikend bioskop na RTV - septembarski repertoar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2018, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćni letnji vikend bioskop na RTV - septembarski repertoar

Subota oko ponoći na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine, rezervisan je termin za ciklus ''Noćni letnji vikend bioskop'' u okviru kojeg vas i tokom septembra očekuje bogat i raznovrstan filmski program.

Prva subota u septembru, rezervisana je za američku dramu Milk (Milk, SAD, 2008) za koju režiju potpisuje Gas Van Sant (Gus Van Sant) sa Šon Penom u glavnoj ulozi.

Harvi Milk je 1977. godine izabran za člana jednog gradskog odbora San Franciska, tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postavši prvi deklarisani homoseksualac izabran za poziciju u javnoj službi u Americi. Njegova pobeda nije bila samo pobeda za prava homoseksualaca, on je skovao koalicije diljem političkog spektra. Od starijih građana do članova radničkih sindikata, Harvi Milk stvorio je koncept borca za ljudska prava i postao heroj za sve Amerikance, pre svoje prerane smrti 1978. godine.

Do četrdesete godine života, živeo je u Njujorku. U potrazi za potpunijom svrhom, on i njegov partner Skot Smit sele se u San Francisko, gde osnivaju firmu Kastro Kamera, u samom srcu radničkog komšiluka. Uz podršku partnera i prijatelja, Milk je ušao u politiku. Svojim sjajnim smislom za humor je svakako poboljšao svoj javni imidž, ali se najviše dokazao time što su njegova dela bila glasnija od njegovih reči...

U subotu 8. septembra u istom terminu, oko ponoći, možete dramu Uđi u prazninu (Enter the Void, Francuska, Italija, Nemačka, Kanada, 2009) kontroverznog Gaspara Noe (Gaspar Noé).

U drami Uđi u prazninu, kontroverznog Gaspara Noe, sitni diler droge Oskar biva ubijen u noćnom klubu u Tokiju, ali njegova smrt tek je početak putovanja koje je na smenu prelepo i zastrašujuće. Dok njegov duh luta gradom, Oskar pokušava da održi obećanje iz detinjstva, kada je posle smrti roditelja mlađoj sestri dao reč da je nikada neće napustiti.

Uđi u prazninu je, kako kaže sam Noe, simulacija delovanja halucinogenih droga na čovekov mozak, kao i njegov najličniji film dosad. Ne samo zbog toga što je, po svom otvorenom priznanju, probao sve droge koje vidimo u filmu, već i zbog toga šalje jednu duboko nihilističku poruku o praznini života, i o smrti kao ultimativnom posljednjem esid tripu – što odgovara autorovoj egzistencijalističkoj filozofiji.

Neki kritičari Uđi u prazninu opisuju kao originalnu, savremenu i avangardnu, fantastično snimljenu adaptaciju Tibetanske knjige mrtvih (koju reditelj svakako doživljava kao erotsku literaturu), preko beleženja subjektivnog iskustva (glavnog lika vidimo samo jednom, u izvrsno snimljenoj sceni pred ogledalom) mladog dilera, koga je ubila policija. Duh preminulog momka – koji bi ujedno mogao biti tek njegov halucinogeni san – nadleće ljude iz svog života, otkrivajući nam njihovu ogoljenu intimu. Vidimo brojne scene grubog seksa, drogiranja, seksa, drogiranja, nasilja, seksa, drogiranja... Sve savršeno uklopljeno u lokacije suludog noćnog neona grada Tokija, gde skupina gaijina (stranaca) živi i doživljava sadržaj filma.

Naredne subote, 15. septembra, na repertoaru je horor sa elementima trilera, američki film Stranci (The Strangers, SAD, 2008) koju je režirao Brajan Bertino (Bryan Bertino).

Kada mladi par, Kristen i Džejms stignu u vikendicu Džejmsovih roditelja, samo se žele odmoriti od napornog dana. Međutim, ni ne slute da će noć pred njima biti najgora u njihovom životu, nakon što trojica maskiranih stranaca upadne u kuću i počne ih terorisati. Na ivici opstanka, mladi par će pokušati izvući najbolje i najgore iz sebe ne bi li se odbranio...

Glupiranje (The Wackness, SAD, UK, 2008), američko-britanska komedija očekuje vas u subotu 22. septembra u istom terminu na našem Prvom programu.

Grad Njujork, 1994. godine. Gradom vlada novi gradonačelnik Rudi Đulijani koji upotrebljava kontroverzne metode u odnošenju prema beskućnicima i prema zločinu. Kao i grad, tako su i Luk (Džoš Pek) i dr Skvajers (ser Ben Kingsli) na prekretnici: Luk se smatra gotovo suicidalnim, žali za svojim društvenim statusom koji je imao u srednjoj školi i činjenicom da je njegova porodica na ivici nestanka. Dr Skvajers i njegova supruga (Famke Jansen) jedva da se podnose. Luk i Skvajers se dogovore da pomognu jedan drugom da pronađu sreću. Na kraju se slože: moraju da ševe. Taj zadatak ih vodi do raznih žena, Lukovih poslovnih saradnica. Na kraju, Lukovu pažnju privuče usvojena ćerka dr Skvajersa, Stefani (Olivija Tirlbi), zbog čega već ionako labilan doktor načisto pukne...

Američka komedija Čekajući bebu (Gus aka Expecting, SAD, 2013) biće prikazana u subotu 29. septembra u istom terminu.

Lizi i njen suprug Piter žele da zasnuju porodicu, ali ne mogu da zatrudne. Kad njena najbolja prijateljica Endi sazna da je zatrudnela posle neobaveznog seksa, nudi bebu Lizi...

Godinama se uzaludno trudeći da zatrudni sa svojim suprugom, Lizi je izgubila svaku nadu da će imati svoje dete. Ali kad njena najbolja prijateljica Endi sazna da je zatrudnela posle neobaveznog seksa, pojavljuje se neočekivano rešenje. Endi predlaže da rodi dete i dâ ga Lizi. Bračni plan pristaje, ali pod jednim uslovom. Endi mora da živi s njima za vreme trudnoće. Može li njihovo prijateljstvo da preživi i posle rođenja deteta?

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.