Noć muzejskih vozila i mašina u Luci Novi Sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2018, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noć muzejskih vozila i mašina u Luci Novi Sad

Luka Novi Sad učestvuje u kulturno-prosvetnoj akciji Muzeji za 10. U jednom od za ovu priliku posebno pripremljenih skladišta izložena je atraktivna zbirka starih automobila i radnih mašina. Ovu atraktivnu postavku posetioci će moći da vide danas od 17 sati do sutra ujutro do 12 časova.

Izloženo je 50 starih kamiona, radnih mašina i automobila. Prikazane su stare radne mašine korišćene u Luci Novi Sad tokom poslednjih 30 godina. Poseban raritet na izložbi je kamion >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << marke Packard iz 1918. godine, koji je korišten prilikom proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Među 50 prikazanih "old tajmer" automobila posebno su interesantni sportski modeli koji su učestvovali na reli trkama širom Evrope. Među starim automobilima posebno je interesantan Jaguar E tipa iz 1969, koji se smatra za najlepše dizajnirani sportski automobil u svetu.

Ove godine se obeležava 70-ta godišnjica početka proizvodnje Sitroena modela 2 CV – nekada izuzetno popularnog Spačeka. Posetioci će noćas, u Luci Novi Sad, moći da vide četiri lepo očuvana Spačeka, od kojih je najstariji proizveden 1968. godine.

Stara vozila, u Luci Novi Sad, izložena su u najstarijem skladištu Broj 5.

Za posetioce je tokom noći organizovan prevoz autobusom koji nosi oznaku "Muzeji za 10" i kreće iz centra Novog Sada, ispred Bazara kod popularnog Trčike. Luka Novi Sad je obezbedila autobus koji je besplatan i voziće u Luku i nazad do 2 sata posle ponoći. Ulaz na izložbu u Luci je takođe besplatan.

"Luka Novi Sad prvi put učestvuje u manifestaciji Muzeji za 10, u kojoj učestvuju sve novosadske galerije i muzeji. Luka Novi Sad jedino je novosadsko preduzeće koje je uzelo učešće u ovoj značajnoj manifestaciji. U Evropskoj Uniji, 2018. godina je proglašena za godinu kulturnog nasleđa sa sloganom "Naše nasleđe: tamo gde se prošlost susreće sa budućnošću". Taj slogan smo prepoznali kao sopstvenu strategiju u poslovanju i misiji koju imamo u društvenoj zajednici, kao društveno odgovorna kompanija, čime se lako može objasniti naša odluka da učestvujemo u manifestaciji" – rekao je generalni direktor Luke Novi Sad prof. dr Aleksandar Milovančev.

Mnogim od večerašnjih posetilaca, dolazak u Luku Novi Sad biće prilika da prvi put posete preduzeće čija se delatnost obavlja na ušću Kanala DTD u Dunav, a ne samo – kako to mnogi pogrešno misle – na Dunavu na Beogradskom keju, gde pristaju putnički brodovi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.