Nikolić: Nijedna kompanija neće dozvoliti da se stopira eksploatacija litijuma u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2022, 16:52

Nikolić: Nijedna kompanija neće dozvoliti da se stopira eksploatacija litijuma u Srbiji

Odluka vlade da se prekine sa projektom "Jadar" u Srbiji je iznuđena, kako bi se zaustavile ili umanjile tenzije nastale u vezi sa Rio Tintom, ocenila je danas glavna urednica časopisa "Biznis" i "Ekonometar" Radojka Nikolić i dodala da se u slučaj Rio Tinta umešala i politika.

Ona je za Tanjug rekla da će se rezultati ovakve odluke vlade tek videti u predstojećem periodu i naglasila da šira javnost nije upoznata sa svim zakonskim odredbama koje su usvajane od 2004. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Jasno je da je ovo iznuđena odluka, zbog toga što su se u celu stvar oko Rio Tinta umešale i politika i ekologija. Mislim da je prosto bilo jasno da ovakav potez povučen kako bi se tenzije zaustavile ili umanjile", navela je Nikolićeva.

Dodala je da je Rio Tinto u našoj zemlji prisutan već skoro 20 godina, od kako je Rio Tinto formirao prvu kancelariju u Srbiji, te istakla da su za to vreme donošeni zakonski okviri i odrednice, čije detalje "šira javnost ne zna, niti može da razume".

Kako je rekla, za sagledavanje problema nastalih u vezi sa projektom "Jadar" važne su tri teme - ekologija, politika i moderna tehnologija.

Nikolićeva je kazala da ekologija ni za koga u zemlji nije upitna i da se problemi u vezi sa zaštitom životne sredine ne mogu prenebregnuti.

Druga stvar koja je povezana sa ovom značajnom temom je politika, pošto je "prilično jasno da ekološki pokreti pokazuju i političke tendencije", navela je ona.

Kao treće u problemu Rio Tinta, Nikolićeva izdvaja pitanje savremenih tehnologija kojima se danas ruda litijuma eksploatiše.

"Pitanje je na koji način možete da eksploatišete litijum i to se modernizuje iz godine u godinu. Svi teže tome da modernizuju iskopavanje litijuma i da istovremeno ne bude narušena životna sredina", objasnila je Nikolićeva i istakla da se tehnologije iz godine u godinu usavršavaju.

Zaključila je da će mnoge zemlje pratiti trend Nemačke koja u eksploataciji svojih nalazišta, kako kaže, koristi naprednu tehnologiju bez ekoloških posledica.

Kada su u pitanju posledice koja ova odluka u domenu rudarstva može ostaviti na ekonomiju u Srbiji, Nikolićeva kaže da je o tome teško govoriti, zato što eksploatacija litijuma u Srbiji nije ni počela.

"Dakle, sve je bilo u najavi, a kada je nešto u najavi ne možete dovoljno jasno da sagledate ni posledice prekida projekta, pošto projekat nije krenuo da se realizuje, pa stopiran", rekla je ona.

Nikolićeva kaže da je jedina istina i činjenica da je Srbija značajno nalazište litijuma u Evropi i očekuje da se neće dozvoliti da takve rezerve litijuma ostanu neiskorišćene.

Poručila je da se to mora imati u vidu kada se donose važne odluke za državu i rudarstvo.

"Da li će se odlučiti za naprednu tehnologiju ili će se obezbeđivati najviši nivoi zaštite životne sredine prilikom iskopavanja, o tome tek treba diskutovati, ali treba imati u vidu da su nalazišta značajna i da nijedna domaća kompanija, kao ni strana neće dozvoliti da se litijum ne eksploatiše", ocenila je Nikolićeva u izjavi za Tanjug.

Premijerka Ana Brnabić saopštila je juče da je vlada na sednici ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13. februara 2020. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.