„Nezavisni“ pojeli i plate i programe

Izvor: Blic, 05.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nezavisni“ pojeli i plate i programe

NOVI SAD - Samostalni sindikat Radiotelevizije Vojvodine najavio je štrajk ukoliko rukovodstvo kuće do 10. oktobra ne završi sistematizaciju, poveća plate za 20 odsto i objasni koliko košta nezavisna produkcija.

Sindikalci tvrde da postoje podaci prema kojima jedna emisija košta više nego dokumentarni i informativni program, kao i o tome koliko je podeljeno stambenih kredita i pod kojim uslovima. Traže i raspisivanje konkursa za jedan stan koji je prazan četiri godine i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << formiranje stambene komisije.

- Optužbe sindikata ne stoje. Plate su u protekloj godini povećane 3-4 puta, a prosek je 38.000 dinara. Više ne nameravamo da ih povećavamo jer moramo da ulažemo u modernizaciju tehnologije i završavamo novi studio u Petrovaradinu. Naš prioritet je da podignemo program na viši nivo, to smo dužni građanima od kojih živimo i koji nam plaćaju pretplatu - izjavila je juče za „Blic" Dina Kurbatvinski Vranešević, direktorka RTV-a.

Prema njenim rečima, na pismu koje je dobila sa upozorenjam štrajka, nije bio Markovićev potpis, te ga nije shvatila ozbiljno jer ga je mogao bilo ko napisati. Pošto joj se predsednik sindikata Marković u međuvremeno nije obratio ni pismeno, ni usmeno, kako kaže, ona i dalje smatra kao da ga nije dobila.

- Izjave naše direktorike su čista izmišljotina - naveo je Marković u saopštenju i dodao da su i direktorka, predsednica Upravnog odbora RTV-a Gordana Đurđević Dimić i njen zamenik Đuro Varga njegovo pismo dobili još 25. septembra.

Marković je direktorku RTV-a optužio i da je izgovorila neistinu da su zarade ove godine na RTV-u povećavane četiri puta, već samo dva puta.

- Što se proseka plata tiče, tačno je da on iznosi 35.000 dinara, ali on je toliki pre svega zbog velikih plata neopravdano velikog broja njenih pomoćnika i raznih saradnika - naveo je Marković, poručivši da je „zadatak sindikata da štiti interese zaposlenih i da zna kako se troši novac građana Vojvodine koji finansiraju pokrajinski javni servis".

Krivac za to što nije završena sistematizacija, prema njenim rečima, jeste tim za sistematizaciju u čijem se sastavu nalazi i predsednik Samostalnog sindikata Budimir Marković. Kada završe posao, tvrdi ona, o sistematizaciji će raspravljati Upravni odbor, ali ne pre toga.

Dina Kurbatvinski Vranešević je dematovala optužbe sindikata da jedna emisija staje više od dokumentarnog i informativnog programa zajedno.

- Emisije na RTV-u koštaju od 200 do 2.000 evra, u zavisnosti od složenosti emisije. Nemoguće je da bilo koja emisija košta više - tvrdi ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.