Nervozni vozači i pucaju u semafore

Izvor: Blic, 08.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nervozni vozači i pucaju u semafore

Novi Sad je jedan od retkih gradova u Srbiji sa relativno dobro postavljenom i očuvanom saobraćajnom signalizacijom, ocenjuju u „Putu" nakon upozorenja Srpskog komiteta za saobraćaj da je ona jedan od češćih krivaca za tragedije na putevima. Međutim, porivi huligana, neodgovornih građana ili nervoznih vozača su svuda isti, pa se neretko dogodi da znaci budu pokradeni, a semafori uništeni. A za obnovu putarima nedostaje novac.

Prema navodima komiteta za bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u saobraćaju, većina vozača nije zadovoljna signalizacijom, među vozačima postoji i tenzija jer su mnogi znakovi ograničenja brzine nelogično postavljeni, da se zabranjuje preticanje tamo gde je moguće, a nejasne su i neke zabrane skretanja i parkiranja. Pored toga, na pojedinim mestima nedosataju i znaci i semafori. U „Putu" navode da nastoje da redovno obnavljaju i vertikalnu i horizontalnu signalizaciju.

- U poređenju sa drugim gradovima nemamo čega da se stidimo. Ima sitnijih problema, kao i stalnog nedostatka novca za održavanje, što je opet problem i kod drugih. Radimo puno i trudimo se da signalizaciju dovedemo na još bolji nivo - kaže Ivan Zabunov, poslovođa službe za svetlosnu signalizaciju u „Putu".

On navodi da u gradu ima blizu 90 semaforizovanih raskrsnica, pri čemu se očekuje da ih do kraja godine bude i 100. Zahvaljujući projektu započetom pre više od pet godina, skoro svi semafori su modernizovani i povezani sa Službom za automatsko upravljanje saobraćajem. Zabunov posebno ističe to što su u semaforima led diode zamenjene mnogo ekomomičnijim sijalicama. Ali, osim a kvarovima i manjkom novca za održavanje, putari kubure i sa tim što su semafori i znaci u gradu često na meti vandala.

- Služba održavanja u što kraćem roku obavlja popravke. Nekad imamo samo dva slučaja mesečno, a nekada po 15. Dešavaju se razne stvari, od toga da neko krade svetlosnu signalizaciju da bi napravio lajt šou u svojoj sobi, pa do pucanja u semafore - priča Zabunov.

U „Putu" upozoravaju da je uništavanje i krađa signalizacije ne samo krivično delo, nego opasnost za sve učesnike u saobraćaju. Putari upozoravaju da je u poslednje vreme najveći problem to što su znaci prelepljeni plakatima i reklamnim materijalima, pa su nevidljivi za vozače. Vozači nemaju mnogo primedaba, s tim što kažu da ponedge nedostaje semafor ili ležeči policajac koji bi usporio one što voze brže od dozvoljenog.

- To što neki semafor ne radi ili nedostaje saobraćajni znak uglavnom nije problem, jer ljudi koji žive u gradu znaju gde sme da se vozi i kojom brzinom i to samo može biti problem onima koji dođu ili prolaze kroz Novi Sad - mišljenje je taksiste Save Živanića. On kaže da se putarima nema šta zameriti na efikasnosti, ali da je mnogo veći problem to kako je saobraćaj u gradu organizovan.

- Čini se da se samo parcijalno rešavaju problemi, pa u jednoj ulici kod škole postave ležećeg policajca, a u svim okolnim ostave da se vozi po starom - kaže Živanić.

Gde nedostaje signalizacija

1.Raskrsnica ulica Petefi Šandora i Feješ Klare

2.Raskrsnica Subotičkog bulevara, Cara Dušana, Cara Lazara, Ive Andrića i Heroj Pinkija

3.Ulica Bate Brkića, kod novog vrtića

4.Raskesnica ulica Jovana Popovića i Vršačka

5.Bulevar Jaše Tomića i Pariske komune

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.