Izvor: Magyar Szó, 11.Jun.2014, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neplaćanje poreza nije izum malih privrednika

Zbog povećanja paušalnog poreza najveći deo malih i privatnih preduzetnika će morati zatvoriti radnju – izjavio je za Privredni pregled Dušan Korunoski, predsednik skupštine Unije poslodavaca Srbije. Poslednja promena Zakona o porezu na dohodak za male privrednike razrezala paušalni porez u proseku veći za 50, a u ekstremnim situacijama čak 150 posto puta od dosadašnjeg. Korunoski je mišljenja da Ministarstvo za finansije i poreska uprava mora u velikoj meri da promeni postojeću poresku politiku koja trenutno služi samo slabljenju ionako slabih privrednih odnosa. „Ove drakonske mere mogu prouzrokovati zatvaranje čak 319 000 radnji. Izdaci potrebni za održavanje preduzetništva se stalno povećavaju, a kupovna moć i promet se smanjuju” – izjavio je Korunoski, koji je mišljenja da država pokušava da ogromni budžetski deficit zakrpi još većim oporezivanjem najmanjih. „Ukoliko nadležni ne reše ovaj problem, bojim se da će se nastaviti davanje otkaza a velika je opasnost i da će deo privrednika da se povuče u sivu zonu poslovanja” – rekao je Korunoski. Milan Knežević, donedavni predsednik Privredne komore malih i srednjih preduzeća je za dnevni list izjavio da nadležni nisu uzeli u obzir osnovna pravila poreske politike. „Plaćanje poreza mora biti u skladu sa privrednim kapacitetima poreznika. Održavanje javne sfere iziskuje sve veće iznose što dovodi do konstantnog opterećenja privatnika. Umesto da se u cilju jačanja privatnog sektora olakša njihova situacija, mali privrednici moraju se suočavati sa sve višim i sve težim barijerama” – ukazao je Knežević. Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije je naglasio da su sve češće promene poreske politike. „Porez solidarnosti će ubrzo nestati. Sa ovim vidom poreza je problem bio što je uveden bez ikakvih prethodnih analiza. Naš sindikat zahteva da se izvrše analize posledica uvođenja paušalnog poreza da bi se videlo koje će dobitke ili gubitke imati zainteresovani” – rekao je vođa sindikata dodajući da se zna da neplaćanje poreza nije izum malih privrednika, ali uprkos tome država pokušava preko njih doći do para istovremeno se odričući od milijardi dinara samo zato što porez od najvećih preduzeća ne stiže do poreske uprave. Matić je naglasio da će se stalni otkazi negativno odraziti na rast privrede i na poresku politiku. Sličnog je mišljenja i Zoran Vujović, direkor Udruženja malih i srednjih preduzeća. „Dok se i dalje smanjuje broj radnih mesta, dugovi države će se nagomilavati, a Srbija će bankrotirati. Nadležni bi morali uvesti radikalne mere što se tiče finansiranja javne sfere i morali bi osigurati povoljnu privrednu klimu za preduzetnike“ – izjavio je dodajući da će Udruženje zvaničnim putem zahtevati od premijera da se ukinu mesečne nadoknade za članove upravnih i nadzornih odbora.

Nastavak na Magyar Szó...






Povezane vesti

Povećanje paušalnog poreza zatvara radnje?

Izvor: RTS, 11.Jun.2014

Preduzetnici koji paušalno plaćaju porez iznenađeni su novim rešenjima za ovu godinu, u proseku, sa dvostruko većim porezom nego prošle godine. Posle višestrukog povećanja poreza na imovinu, to je novi udar koji pogađa najranjiviji deo privrede, ocenjuju u Uniji poslodavaca, upozoravajući da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.