Neobične navike poznatih pisaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2021, 10:11

Neobične navike poznatih pisaca

Nije tajna da su mnogi velikani svetske književnosti imali u najmanju ruku ekscentrične navike.

Šta je to začuđujuće bilo u ponašanju Virdžinije Vulf, Franca Kafke, Džejmsa Džojsa i drugih poznatih pisaca?

Virdžinija Vulf

Poznata engleska književnica na početku svoje karijere pisala je romane stojeći. Ona je na taj način želela da imitira svoju sestru umetnicu, koja je takođe stajala dok je slikala.

Džejms Džojs >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Slavni modernista pisao je svoja dela u krevetu, i to dok je ležao na stomaku. Budući da je imao veoma slab vid, on je koristio bojice kako bi naglasio određene delove teksta.

Fridrih Šiler

Šiler je voleo da piše kasno noću. Kako bi ostao budan, on je imao običaj da stavi noge u sud pun hladne vode. Poznati nemački pesnik, dramaturg, filozof i istoričar imao je još jednu čudnu naviku. On je, naime, u fioci svoga stola držao trule jabuke. Njihov miris ga je navodno motivisao da piše.

Džordž Gordon Bajron

Lord Bajron je imao pravi mali zoološki vrt na svom imanju. Prema navodima Persija Šelija, u njegovom posedu je bilo osam pasa, tri majmuna, pet mačaka, nekoliko paunova, orlova, vrana i sokolova, a veruje se da je u jednom periodu Bajronovog života njegov ljubimac bio medved!

Aleksandar Dima

Slavni francuski književnik je svoje romane pisao na plavom papiru, roze papir je koristio za eseje i članke, dok je žuti papir bio rezervisan za poeziju.

Franc Kafka

Da bi razbistrio svoj um, autor romana Proces voleo je da vežba go, i to ispred svog prozora!

Oskar Vajld

Vajld je voleo da šokira svoje sunarodnike, pa se tako u više navrata šetao ulicama Londona sa jastogom na povocu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Neobične navike nekih od najpoznatijih pisaca svih vremena

Izvor: 011vodič.com, 09.Feb.2021

Nije tajna da su mnogi velikani svetske književnosti imali u najmanju ruku ekscentrične navike. Ako vas zanima šta je to začuđujuće bilo u ponašanju Virdžinije Vulf, Franca Kafke, Džejmsa Džojsa i drugih poznatih pisaca, nastavite sa čitanjem…. Virdžinija Vulf Poznata engleska književnica...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.