Nemačka od danas pooštrava uslove za dobijanje azila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2015, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka od danas pooštrava uslove za dobijanje azila

Nemačka će od danas, nedelju ranije, primeniti zakon o pooštravanju uslova za dobijanje azila u zemlji, kako bi se suočila s talasom izbeglica, saopšteno je sinoć u Berlinu.

Zakon koji je nedavno usvojio nemački parlament, trebalo je da stupio na snagu 1. novembra.

"Želimo da poboljšamo situaciju u zemlji još tokom ove godine i proteramo izbeglice koje nemaju pravo na azil", izjavio je koordinator nemačke vlada za izbeglička pitanja Peter Altmajer.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag, 15. oktobra je uprkos brojnim kritikama udruženja za zaštitu ljudskih prava i levičarskih stranaka, usvojio novi Zakon o azilu, kojim se drastično smanjuju prava tražilaca azila.

Zakonom se posle Srbije, BiH i Makedonije, kao zemlje sigurnog porekla definišu i Albanija, Crna Gora i Kosovo, tako da će tražioci azila iz zemalja Zapadnog Balkana moći da budu deportovani iz Nemačke po ubrzanom postupku.

Tražioci azila će po novim odredbama znatno više vremena provoditi u centrima za azilante, gde će uglavnom dobijati pomoć u robi. Isplata avansne novčane pomoći biće moguća samo mesec dana, a novčana davanja azilantima biće u određenim slučajevima i znatno smanjena.

Migranti koji imaju dobre izglede da dobiju azil biće upućeni na tečajeve za integraciju.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i azilanata, kao i mnogi pravnici i stručnjaci za migracije oštro su kritikovali novi zakon.

Organizacija Pro-azil ocenila je da se zakonom ponižava dostojanstvo čoveka, a partija Levica da je u pitanju najžešći napad na osnovno pravo azila od 90-ih godina prošlog veka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nemačka pooštrava uslove za dobijanje azila

Izvor: Akter, 24.Okt.2015

Nemačka će od danas, nedelju ranije, primeniti zakon o pooštravanju uslova za dobijanje azila u zemlji, kako bi se suočila s talasom izbeglica..Zakon koji je nedavno usvojio nemački parlament, trebalo je da stupio na snagu 1. novembra..."Želimo da poboljšamo situaciju u zemlji još tokom ove godine...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.